Mikrobi umesto I-Tija

Uprkos brojnim spekulacijama da je Nasa pronašla život na Saturnu, ili njegovom mesecu, naučnici su večeras saopštili da su u jednom jezeru u Kaliforniji pronašli novi oblik života.

Istraživači Američke svemirske agencije otkrili su mikrobe za koje se verovalo da je nemoguće da umesto fosfora u svojoj biohemiji koriste arsen, saopšteno je na večerašnjoj konferenciji za novinare u sedištu Nase u Vašingtonu.

Iako se danima spekulisalo da je Nasa pronašla novi oblik života u svemiru, na Saturnu ili njegovom satelitu, najnovije istraživanje umnogome će doprineti dosadašnjem tradicionalnom pogledu na život i evoluciju.  

Astrobiolog Felisa Vulf-Simon objasnila je da pronađeni mikrobi u Mono jezeru u Kaliforniji, uprkos velikom salinitetu i enormnim količinama arsena, obiluju životom.

Naučnica je objasnila da je tim uspeo da uzgoji mikrobe u blatu tog jezera koje je puno arsena.

Arsen se, prema njenim rečima, u tim mikrobima ponašao kao fosfor i delimično postao DNK mikroba.

Profesor Džejms Elser objasnio je, na konferenciji za novinare, da fosfor gradi nukleinske kiseline u organizmima i uputio na činjenicu da je veoma redak element na Zemlji.

Elser navodi da je otkriće veoma važno, jer je pronađen element sposoban da zameni fosfor i na taj način promenio temelje biohemije na planeti.

Steve Bener iz Fondacije za primenjenu molekularnu evoluciju istakao je da rezultate istraživanja treba uzeti uslovno, jer ne postoji čvrsta molekularna struktira zbog čega je DNK nestabilan i dolazi do pucanja lanca.

Najavljivana konferencija za novinare iz sedišta Nase pokrenula je lavinu komentara i euforičnih nagađanja da je sonda Američke svemirske agencije koja se nedavno vratila iz ekspedicije, pronašla dokaze da u svemiru nismo sami.

Ipak, najnovije istraživanje naučnika Nase još jednom je pokazalo da nauka nikada ne spava i da je život u svemiru moguć, a da je samo pitanje kada ćemo ga pronaći.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара