Godišnjica rata u Južnoj Osetiji

Na godišnjicu rata u Južnoj Osetiji, Rusija i Gruzija razmenjuju optužbe za uzroke i žrtve.

U noći između sedmog i osmog avgusta prošle godine, gruzijska vojska napala je Južnu Osetiju da bi zavladala tom otcepljenom republikom, koja nikad nije priznala suverenitet Gruzije.

Glavni grad Ćinvali je gotovo potpuno porušen. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev poslao je vojsku i posle pet dana Gruzija je poražena.

Uz posredovanje Evropske unije, potpisan je mir. Rusija je potom priznala nezavisnost Južne Osetije i druge otcepljene republike Abhazije.

Broj žrtava u petodnevnom ratu nije utvrđen. Rusija kaže da je poginulo više od 1600 stanovnika Južne Osetije i 64 njena vojnika.

Gruzija je prijavila pogibiju 200 ljudi. Moskva i Tbilisi međusobno svaljuju krivicu za rat.

Ruska diplomatija objašnjava da je to bio podli i nečovečan napad na civile, a predsednik da mu je protivnapad na gruzijsku ofanzivu najteža odluka koju je ikad doneo.

"Rusija je morala brzo da odgovori da bi spasla stotine i hiljade života i uspostavila mir na Kavkazu koji je ozbiljno bio ugrožen", izjavio je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

U Tbilisiju i širom Gruzije organizovana su bdenja i minutom ćutanja odata je pošta poginulima u ratu.

"Neki i dalje zatvaraju oči pred etničkim čišćenjem i okupacijom. U demokratskom svetu istina uvek pobedi laž i dobro pobedi zlo", rekao je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili.

Procenjuje se da je u regionu raseljeno najmanje 100 000 ljudi. Iako je Moskva na Zapadu kritikovana zbog akcije u Južnoj Osetiji, prošlogodišnji rat više ne opterećuje međusobne odnose.

NATO i Rusija su obnovili saradnju, a administraciji Baraka Obame je poboljšanje američko-ruskih odnosa prioritet.

Rusija postupila odgovorno i pošteno

Kako je preneo Itar-Tas, predsednik Rusije je rekao da se ne stidi zbog donetih odluka prošle godine, kao i da će Rusija sa Južnom Osetijom i Abhazijom, čiju je nezavisnost priznala, održavati pune odnose "sviđalo se to nekome ili ne".

Takve odluke (o početku borbene operacije), predsednik zemlje, prvi čovek, mora da donosi sam, nikakve konsultacije ni sa kim ne mogu da pomognu, to je odgovornost jednog čoveka", rekao je Medvedev u razgovoru sa autorima dokumentarnog filma "U avgustu 2008." na televizijskom kanalu NTV.

"Postupili smo apsolutno precizno i odluke koje sam doneo kao vrhovni komandant, bile su efikasne i što je najvažnije, zaštitile su živote ljudi", istakao je predsednik Rusije.

Govoreći o noći 7. na 8. avgust 2008. godine, Medvedev je rekao da je to bio "veoma važan period u životu" ruske države.

"I izabrali smo - postupili smo pošteno, odgovorno", istakao je ruski predsednik, dodajući da je do poslednjeg trenutka računao da će gruzijski režim imati čast i razum da ne načini "fatalne greške, koje će, prvo, dovesti do ljudskih žrtava i, drugo, dovesti do veoma ozbiljnih geopolitičkih posledica".

"Nažalost, prevario sam se", rekao je Medvedev i dodao da je režim predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija napravio te greške koje su se "odmah pretvorile u zločine".

"Poginuli su ljudi, veliki broj ljudi, i Ruska Federacija morala je da usvoji žestoke mere odgovora, zbog kojih je sačuvano stotine, hiljade života, i obnovljen je mir na Kavkazu, mir, koji je bio u opasnosti", istakao je ruski predsednik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара