Klintonova žali što SAD nisu članica MKS

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla da joj je veoma žao što Sjedinjene Države nisu članica Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Međunarodni krivični sud je osnovan je statutom koji je usvojen na međunarodnoj konferenciji u Rimu a koji je stupio na snagu 1. jula 2002.godine.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da "veoma žali" što SAD još nisu pristupile Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

"Velika je šteta što mi nismo potpisnici. Podržali smo sud i to će nastaviti da čini i administracija predsednika Obame. Mogli smo da rešimo probleme, koji su pominjani povodom našeg članstva", izjavila je Klintonova u Najrobiju, drugog dana svoje afričke turneje.

SAD su zapravo potpisale Rimski statut kojim je osnovan pomenuti sud tokom mandata bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, supruga državne sekretarke, ali američki Kongres nikada nije ratifikovao taj dokument.

Klintonov naslednik predsednik Džordž Buš je kasnije odbacio ideju o pristupanju sudu.

"Mislim da smo mogli da rešimo probleme koji su pominjani povodom našeg članstva," rekla je Klintonova, kako prenosi Rojters.

Međunarodni krivični sud je prvi međunarodni stalni sud za ratne zločine. Osnovan je statutom koji je usvojen na međunarodnoj konferenciji u Rimu a koji je stupio na snagu 1. jula 2002.godine.

Do danas je pokrenuo istrage o sukobima u Ugandi, Demokratskoj republici Kongu, Centralnoafričkoj Republici i u Darfuru.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се