Obama i Sarkozi o Bliskom istoku

Kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima u SAD Barak Obama izjavio je u Parizu da bi Iran trebalo odmah da prihvati ponudu Evropske unije da zamrzne svoj program obogaćivanja uranijuma.

Obama je rekao da je s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem razgovarao o Iranu, Iraku i drugim pitanjima.

Američki kandidat je novinarima posle sastanka u Jelisejskoj palati rekao da bi Iran trebalo da prihvati predlog EU, koji su sačinili Sarkozi i drugi zapadni zvaničnici. On je pozvao Irance da ne čekaju sledeći američki predlog.

Sarkozi je rekao da je sa Obamom imao razgovor u kojem su potvrđeni zajednički stavovi u mnogim pitanjima.

Francuski predsednik je rekao da u SAD "postoji veliko nestrpljenje da američka demokratija izabere novog predsednika i da Evropa i SAD preduzmu još više zajedničkih inicijativa".

Sarkozi se založio za zajednički angažman u Avganistanu. "Imamo dosta toga na čemu moramo zajedno da radimo, kao što su klimatske promene, mir u svetu i globalizacija finansijskog kapitalizma".

Obama bi, u okviru evropske turneje, posle Pariza trebalo da poseti London.

Obamina lična poruka

Izraelski rabin Šmuel Rabinovič, zadužen za Zid plača u Jerusalimu, kritikovao je tiražni izraelski list "Maariv" što je objavio ličnu poruku koju je kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD Barak Obama, stavio u pukotine zidina u četvrtak rano ujutro.

U izjavi za izraelski vojni radio, Rabinovič je rekao da je to narušavanje privatnosti senatora.

 Poruku je navodno pronašao jedan učenik jevrejske verske škole i dao je listu da je objavi.

U poruci upućenoj Bogu pred odlazak iz Izraela, Obama traži zaštitu za svoju porodicu i sebe i dodaje:"Oprosti mi grehe i pomozi mi da se odbranim od ponosa i očaja. Daj mi mudrost da činim što je ispravno i pravedno. I učini me oruđem svoje volje".

 

Povezane vesti:

Obama: SAD i Evropa da se suprotstave pretnjama

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи