Ahmadinežad drugi put na čelu Irana

Mahmud Ahmadinežad položio zakletvu za drugi mandat na mestu iranskog šefa države. Predsednik Irana osudio strano mešanje, rekaviši da su izbori početak važnih promena u zemlji i svetu. Opozicija poziva na proteste.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad položio je, na ceremoniji u skupštini, zakletvu za svoj drugi predsednički mandat.

U svom inaguracionom govoru, koji je direktno prenosila državna televizija, Ahmadinežad je osudio strano mešanje u njegovoj zemlji i obavezao se da će štititi ustav i granice Irana.

Iranski šef države je rekao da su predsednički izbori od 12. juna označili početak "važnih promena u Iranu i u svetu".

Ahmadinežad je istakao da će Iran nastaviti da se suprotstavlja silama koje "tlače" i da će nastaviti da deluje s namerom da "promeni mehanizam diskriminacije u svetu na dobrobit svih naroda".

Iranska opozicija optužila je Ahmadinežada da je pokrao izbore održane 12. juna. U demonstracijama koje su usledile posle spornih izbornih rezultata poginulo je najmanje 30 demonstranata.

Opozicija je i danas pozvala pristalice da izađu pred skupštinu i protestuju, zbog čega su raspoređene jake policijske snage oko zgrade, a okolne prodavnice i obližnje stanice podzemne železnice su zatvorene.

Kako javljaju očevici, policajci u opremi za razbijanje demonstracija rasterali su suzavcem nekoliko stotina demonstranata koji su pokušali da se okupe ispred skupštine i koji su uzvikivali slogane protiv Ahmadinežada.

Neuobičajeno blag govor

Kako navodi agencija Asošiejted pres govor iranskog predsednika je bio neoubičajeno blag s obzirom na to da je Ahmadinežad poznat po svojim ratobornim izjavama.

Mahmud Ahmadinežad je pozvao na jedinstvo u zemlji i na ostvarivanje zajedničkih ciljeva. Nije direktno govorio o postizbornim demonstracijama, ali je naglasio da će njegova vlada da se suprotstavi bilo kakvom "kršenju zakona i mešanju".

"Nećemo ostati nemi, nećemo tolerisati nepoštovanje, mešanje i uvrede", poručio je iranski predsednik.

Kako navode agencije, Ahmadinežad je samo ovlaš pomenuo Zapad i SAD, koje su njegove pristalice ranije optuživale da podržavaju ulične proteste u Iranu.

"Neke zemlje nisu priznale izbore niti uputile čestitke. One ne poštuju prava naših naroda, a istovremeno sebe smatraju aršinom demokratije", rekao je i dodao da "niko ne čeka na bilo čije čestitke".

Drugoj po redu inaguraciji Ahmadinežada prisustvovali su vodeći iranski zvaničnici i verske vođe, ali ceremoniji nisu prisustvovali opozicioni lideri i umereni poslanici.

Juče je iranski verski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei zvanično odobrio Ahmadinežadov izbor za drugi mandat.

Prema Ustavu te zemlje, Ahmadinežad ima dve nedelje da predloži vladu i podnese spisak ministara parlamentu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво