Nema mira u Libanu

Najmanje tri osobe su poginule, a 22 je povređeno, od snajperskih hitaca i projektila, razmenjivanih u obračunu pripadnika libanskih sunita i šiitskog Hezbolaha, u severnom libanskom gradu Tripoliju.

Lokalno stanovništvo je pobeglo zbog borbi između pripadnika sunitske frakcije iz distrikta Bab Tibaneha i šiitske iz Alavite područja Džabala Mohsena, u Tripoliju, gde je u poslednja dva meseca ubijeno najmanje 16 ljudi.

Između snajperskih pucnjeva, odjeknula je jedna od ispaljenih granata koja je raznela stan u blizini pijace, dok je druga pogodila džamiju u Bab Tibanehu.

"Troje ljudi je poginulo", potvrdili su vojni zvaničnici, dodajući da je jedna od stradalih žena i da su 22 osobe ranjene.

Vojska ne može da interveniše i upotrebi silu jer je taj kraj naseljen, pa bi korišćenjem artiljerije mogli da stradaju civili.

Borbe u tom libanskom gradu bacaju senku na dogovor o okončanju sukoba između libanskih sunita, čija je koalicija na vlasti i opozicionog šiitskog Hezbolaha, bliskog organizacijama iz Alavita.

Rivalske frakcije su 11. jula formirale vladu nacionalnog jedinstva, posle nedelju dana pregovora.

Hezbolah, uživa podršku Sirije i Irana, a Alaviti su ogranak šiitske frakcije, čiji su pripadnici mahom stacionirani u Siriji. Njihov politički uticaj datira iz perioda sirijske okupacije Libana, do čijeg je okončanja došlo 2005. godine, posle pritiska međunarodne zajednice, koja je primorala Damask da povuče vojnike iz Libana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи