Medijski skandal na Islandu

Islandskoj nacionalnoj televiziji sudski zabranjeno da izveštava o pozajmicama koje je Kaupting banka dala najvećim klijentima. Udar na slobodu medija događa se samo deset dana pošto je zvanični Rejkjavik podneo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Televizijskom javnom servisu je, neposredno pred početak večernjih vesti, sudski zabranjeno da izvesti Islanđane o nepoznatim detaljima poslovanja Kaupting banke.

"RUV-u, islandskoj nacionalnoj televiziji, sudskim nalogom je zabranjeno da na bilo koji način izveštava o informacijama iz poverljivih dokumenata o pozajmicama koje je Kaupting banka dala najvećim klijentima", objasnio je Bogi Agustson gledaocima zbog čega neće videti pripremljeni izveštaj kako se Kaupting banka razbacivala novcem.

Procurele su, naime, informacije da je banka neposredno pred propast u septembru prošle godine, dala velike pozajmice glavnim akcionarima i poslovnim partnerima.

Loše poslovanje Kaupting banke i još dve velike ostrvske banke gurnulo je Island na ivicu bankrota.

Udar na slobodu medija događa se samo deset dana pošto je zvanični Rejkjavik podneo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Poverljivi dokumenti su predstavljeni na sastanku kod guvernera krajem septembra 2008. godine samo nekoliko dana pre nego što se urušio bankarski sistem na Islandu.

U pitanju milijarde evra

Kaupting i još dve velike ostrvske banke zadužile su se u inostranstvu više od 60 milijardi dolara, a mali Island, sa dve milijarde evra deviznih rezervi i bruto domaćim proizvodom od jedva 15 milijardi evra, nije mogao da garantuje za njihove dugove.

Poverljive informacije su sabrane na 209 stranica i potvrđuju glasine da su ogromne sume - radi se o milijardama evra - transferisane na račune velikih akcionara i poslovnih partnera.

Informacije su procurele na jednoj internet stranici. Pravni tim banke pokušao je da ih ukloni, ali bez uspeha.

Prezenter Bogi Aguston kaže da se naredba odnosi samo na vesti koje emituje javni servis.

"Svi ostali mediji mogu da koriste informacije ako žele. Svako može da ih nađe na internetu", izjavljuje Aguston.

Islanđani ogorčeni

Islanđani su ogorčeni zato što su im banke ne samo upropastile zemlju, donedavno hvaljenu kao nordijskog tigra i najugodnije mesto za život, nego se mešaju i u medijske slobode. U komentarima podsećaju na to da je Kaupting banku preuzela država i da je nedozvoljeno da informacije kriju od vlasnika - islandske javnosti.

"U ovom slučaju sudija mora da odmeri pravo naroda na informaciju, koje mu garantuje zakon o informisanju, kao i zakon o slobodi izražavanja, i pravo banke na tajnost poslovanja", kaže Sigurdur Lindal profesor prava.

Stara vlada je pala zbog finansijske krize. Nova vlada uvodi red u finansijski sektor, a podnela je i zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Dve trećine islandskih zakona je u skladu sa evropskim zakonodavstvom, pa se nadaju brzom učlanjenju.

Zato Islanđani opominju banku i državu da uplitanje u rad medija nikako nije u skladu sa demokratskim ustrojstvom Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво