AP protiv krađe svojih tekstova

Američka novinska agencija Asošijejted pres će ubuduće specijalnom softverskom oznakom obeležavati svoje članke, što će omogućiti praćenje puta informacije na internetu. To bi trebalo da spreči korišćenje informacija bez plaćanja pretplate.

Novinska agencija Asošijeted pres odlučila je da se uhvati u koštac sa problemom krađe svojih članka na internetu. Sa tim ciljem, razrađena je strategija "pakovanja" tekstova u posebnu formu, sa specijalnom elektronskom oznakom koja omogućava praćenje puta informacije na internetu.

Elektronska oznaka omogućiće kontrolu i sprečavanje mnogih veb-sajtova da bez plaćanja pretplate koriste informacije američke novinske agencije.

Realizacija ovog projekta, pod nazivom "Informativni popis", počeće u oktobru i prvo će se odnosti na tekstove, a potom i na video priloge i fotografije.

Agenciju su na ovaj korak primorali podaci o smanjenju finansijskih uplata, prvi put posle mnogo godina. Očekuje se da će one ove godine iznositi 700 miliona dolara, što je za 48 miliona manje nego prošle godine.

AP je snizio pretplatu novinama i elektronskim medijima koji trpe velike finansijske gubitke, zbog smanjenja broj reklama.

Američka novinska agencija predviđa da će se prihodi dodatno smanjiti u narednoj godini. Tome će doprineti i odluka borda direktora da za 10 odsto smanji pretplatu za članke.

broj komentara 0 pošalji komentar