Zatražena istraga o nemirima u Kini

Ujgurska aktiviskinja Rebija Kadir tvrdi da je oko 10.000 Ujgura, uključenih u nedavne nemire u kineskoj provinciji Sinđang, nestalo. Kadirova zatražila sprovođenje međunarodne istrage o tim događajima.

Rebija Kadir, ujgurska aktiviskinja u egzilu, je izjavila da je "oko 10.000 Ujgura, uključenih u nedavne nemire u kineskoj severozapadnoj provinciji Sinđang, nestalo".

U najvećem etničkom sukobu za proteklih deset godina, koji je počeo 5. jula u glavnom gradu provincije Urumićiju, masovno su se obračunavali Ujguri i Han Kinezi, a intervenisala je i policija.

Prema zvaničnim infrmacijama, u sukobima su život izgubila 192 lica. Većina nastradalih su Kinezi iz grupacije Han, najveće u ovoj zemlji kojoj pripada 1,3 milijarde stanovnika Kine, podseća Rojters.

Kadirova, koja odbacuje optužbe Pekinga da je podsticala nemire, izjavila je da ne veruje u zvanične podatke o nastradalima i da stradanja Ujgura nisu realno prikazana.

Kadirova je, pred novinarima, apelovala da međunarodna zajednica pošalje tim istražitelja koji će utvrditi šta se sve događalo tokom krvavih sukoba u Sinđangu.

"Ako su ubijeni, gde su njihova tela. Ako su zatočeni, gde se nalaze", zapitala je Rebija Kadir.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво