Zatražena istraga o nemirima u Kini

Ujgurska aktiviskinja Rebija Kadir tvrdi da je oko 10.000 Ujgura, uključenih u nedavne nemire u kineskoj provinciji Sinđang, nestalo. Kadirova zatražila sprovođenje međunarodne istrage o tim događajima.

Rebija Kadir, ujgurska aktiviskinja u egzilu, je izjavila da je "oko 10.000 Ujgura, uključenih u nedavne nemire u kineskoj severozapadnoj provinciji Sinđang, nestalo".

U najvećem etničkom sukobu za proteklih deset godina, koji je počeo 5. jula u glavnom gradu provincije Urumićiju, masovno su se obračunavali Ujguri i Han Kinezi, a intervenisala je i policija.

Prema zvaničnim infrmacijama, u sukobima su život izgubila 192 lica. Većina nastradalih su Kinezi iz grupacije Han, najveće u ovoj zemlji kojoj pripada 1,3 milijarde stanovnika Kine, podseća Rojters.

Kadirova, koja odbacuje optužbe Pekinga da je podsticala nemire, izjavila je da ne veruje u zvanične podatke o nastradalima i da stradanja Ujgura nisu realno prikazana.

Kadirova je, pred novinarima, apelovala da međunarodna zajednica pošalje tim istražitelja koji će utvrditi šta se sve događalo tokom krvavih sukoba u Sinđangu.

"Ako su ubijeni, gde su njihova tela. Ako su zatočeni, gde se nalaze", zapitala je Rebija Kadir.

broj komentara 0 pošalji komentar