Parlamentarni izbori u Moldaviji

Održani prevremeni parlamentarni izbori u Moldaviji. Birači odlučivali između vladajuće Komunističke partije, koja se zalaže sa jačanje odnosa sa Rusijom, i njenih liberalnih oponenata, koji su za bolje veze sa Zapadom.

Građani Moldavije danas na prevremenim parlamentarnim izborima, birali predstavnika koji će ih zastupati u parlamentu te najsiromašnije evropske države.

Posle nekoliko burnih meseci, praćenih uličnim neredima, u kojima je poginulo troje ljudi, građani Moldavije ponovo su izašli na birališta.

Na parlamentarnim izborima u aprilu, većinu je dobila Komunistička partija, ali je opozicija osporavala rezultate glasanja i bojkotovala izbor šefa države.

Novi izbori mogli bi da odrede sudbinu te bivše sovjetske republike - da li će se okrenuti ka Rusiji ili Evropskoj uniji.

Predsednik Moldavije i lider Komunističke partije Vladimir Voronjin nada se da će izbori okončati političku krizu i doprineti približavanju Rusiji.

"Mislim da ne treba da prolazimo još jednom kroz scenario nasilja iz aprila jer sam uveren da naša zemlja to ne bi mogla da preživi. Takva vrsta vandalizma nema veliki uticaj na psihologiju i svest većine stanovnika moje zemlje", rekao je Vladimir Voronjin, predsednik Moldavije.

Ankete sugerišu da vladajuća Komunistička partija ima podršku 31 odsto biračkog tela, ali i da četiri proevropske stranke, koje žele zemlju da približe NATO-u i Evropskoj uniji, zajedno imaju 33 odsto podrške.

Ko god da osvoji vlast imaće težak zadatak, da zemlju izvuče iz duboke ekonomske krize. Prosečna plata u Moldaviji je jedva 350 dolara, a MMF prognozira pad bruto domaćeg proizvoda od devet odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара