Četvoro mrtvih u Iraku

Iračke snaga severno od Bagdada napale i preuzele kamp sa iranskim disidentima. Vlasti dematuju tvrdnje da je u akciji bilo četvoro mrtvih.

Iračke snage preuzele su kontrolu nad kampom severno od Bagdada, u kojem već dve decenije žive iranski disidenti.

Portparol iračke vlade nije ni potvrdio, ni demantovao da je u toku akcije bilo žrtava u kampu, ali je ranije izjavio da nije bilo upotrebe fizičke sile, dok disideni kažu da su u sukobima sa snagama bezbednosti ubijena četiri njihova sunarodnika.

Stanovnici kampa Ašraf, među kojima su članovi Narodnih mudžahedina Irana, izjavili su da su u akciji iračkih snaga, za kojom su usledili sukobi, mnogi žitelji logora ranjeni.

Iračka vlada je od ranije planirala zatvaranje kampa i vraćanje pripadnika Narodnih mudžahedina u Iran, ili u neku treću zemlju.

Iako Irak i Sjedinjene Američke Države smatraju da su Narodni mudžahedini Irana teroristička grupa, 3.500 stanovnika Ašrafa donekle uživa zaštitu američke vojske od 2003. godine.

Tada je vojnom invazijom SAD svrgnut režim iračkog predsednika Sadama Huseina, koji je za vreme svoje vladavine pružao utočište disidentima iz Irana.

Irak i Iran su između 1980. i 1988, ratovali duž zajedničke granice.

Sadašnja vlada Iraka, u kojoj su mnogi bivši Sadamovi protivnici koji su bili izgnani u Iran, sada ima bliske veze s vlastima u Teheranu i nije blagonaklona prema Narodnim mudžahedinama, podseća Rojters.

Irački zvaničnici tvrde da poštuju prava iranskih disidenata u kampu Ašraf, dok stanovnici tog logora optužuje snage bezbednosti da drže kamp u opsadi i ponekad blokiraju dostavu hrane i lekova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво