Zakajev pušten na slobodu

Okružni sud u Varšavi pustio na slobodu čečenskog lidera Ahmeda Zakajeva, koga su, po poternici Interpola, a na zahtev Rusije, poljske vlasti uhapsile jutros u Varšavi.

Predsednik čečenske vlade u egzilu Ahmed Zakajev, koji je po poternici Interpola, a na zahtev Rusije bio jutros uhapšen u Varšavi pušten je na slobodu. Odluku o puštanju Zakajeva doneo je Okružni sud u Varšavi.

Izručenje Zakajeva koji ima politički azil u Velikoj Britaniji od 2003. godine, Rusija traži zbog optužbi da je organizovao i da je umešan u niz terorističkih napada u Čečeniji i Rusiji.

Zbog težine tih optužbi, poljsko tužilaštvo je danas posle saslušanja zatražilo od suda da naredi maksimalnih 40 dana zatvora  za čečenskog lidera i da on odluku o izručenju sačeka iza rešetaka.

Sud je međutim taj zahtev tužilaštva odbio i premijer vlade nepriznate nezavisne Ičkerije u egzilu uputio se na treći svetski kongres Čečena u Pultusku, kraj Varšave, zbog kojeg je i došao u Poljsku.

Vest o puštanju svog lidera delegati kongresa dočekali su ovacijama. Odluka suda nije pravosnažna jer tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Hapšenje Zakajeva izazvalo je u Poljskoj ogorčene proteste organizacija za ljudska prava, cele opozicije i postkomunističke levice i konzervativaca bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog koji su optužili vladu premijera Donalda Tuska da je sramno servilna prema Rusiji.

Evropska komisija je večeras saopštila da o eventualnom zatvoru i izručenju Zakajeva neće odlučivati politički faktori, već poljski sud u skladu sa zakonom što je danas naglasio i premijer Tusk, preneli su poljski mediji.

Brisel je izrazio nadu da će sud uzeti u obzir sve individualne elemente tog slučaja kao i to da je u Velikoj Britaniji Zakajevu pruženo utočište i politički azil, te da tako uživa međunarodnu zaštitu i jednaka prava kao i svaki građanin zemlje koja je azil odobrila.

Odlučivanje o izručenju

Poljske vlasti zbog važeće poternice Interpola dužne su da započnu proces odlučivanja o izručenju Zakajeva, ali on ne mora da sačeka presudu u zatvoru, kako je zatražila Rusija koja vrši pritisak da čečenski lider za koga Moskva tvrdi da je međunarodni terorista, bude izručen što pre.

Analitičari u Poljskoj hapšenje Zakajeva porede sa slučajem poljsko-francukog režisera Romana Polanskog.

Isto kao i Švajcarska Polanskog, Poljska je uhapsila čečenskog lidera tek kada je od Rusije dobila notu u kojoj ona podseća da je za njim raspisana poternica i da traži da se on izruči.

Uprkos poternici, švajcarske vlasti nisu dirale Polanskog pre no što su dobile notu, iako je često boravio u toj zemlji, a SAD nastojale da im bude izručen da mu se sudi za silovanje maloletnice.

Samo ove godine, Zakajev je u Poljskoj bio već tri puta i niko ga nije hapsio.

U Poljskoj, za koju je dolazak Zakajeva postao neprijatan jer ona nastoji da poboljša odnose sa Rusijom, niko ne veruje da bi on mogao biti izručen, a njegov advokat je rekao da i Zakajev sam veruje da će sve biti u redu.

I premijer Tusk je naglasio da vlasti moraju da delaju, jer postoji poternica, ali da to ne znači da će Poljska Zakajeva i izručiti.

"Poljska nije tu da ispunjava narudžbine Rusije", rekao je jutros Tusk poljskom radiju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво