Izrael za napredak mirovnog procesa

Izrael daje sve od sebe da bi se postigao mir na Bliskom istoku, istakao izraelski premijer Benjamin Netanijahu u susretu s specijalnom izaslanikom SAD za Bliski istok Džordžom Mičelom. SAD traže obustavljanje izgradnja jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas specijalnom američkom izaslaniku za Bliski istok Džordžu Mičelu da Izrael čini sve što može da postigne napredak u mirovnom procesu sa Palestincima.

Netanijahu je sastanak sa bivšim senatarom Mičelom, u Jerusalimu označio kao pozitivan, precizirajući da se diskutovalo ne samo o jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, već i o raznim pitanjima koja se tiču političkog procesa.

Mičel je rekao da je bilo dobrog napretka u razgovorima i da se SAD nadaju postizanje razumevanja s Izraelom, odnosno formiranju osnove za nastavak pregovora sa Palestincima.

Specijalni izaslanik je ponovio odlučnost administracije američkog predsednika Baraka Obame postizanju bliskoistočnog mirovnog sporazuma.

"Vizija predsednika Obame je sveobuhvatan mir na Bliskom istoku, koji uključuje mir između Izraela i Palestinaca, Sirije i Izraela i Izraela i Libana i takođe punu normalazaciju odnosa između Izraela i svih njegovih suseda u regionu. To je naš cilj", rekao je Mičel.

Uoči današnjeg sastanka, stotine jevrejskih naseljenika okupilo se sinoć ispred Netanijahuove rezidencije da protestuje zbog američkog pritiska da Izrael obustavi svu izgradnju u naseljima za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanijahu za sada odbija da odustane od izgradnje novih kuća u postojećim naseljima, pravdajući se prirodnim priraštajem stanovništva.

Takav stav Izraela postao je glavni izvor neoubičajene napetosti u odnosima sa glavnim izraelskim saveznikom SAD.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas odbija da se vrati za pregovarčki sto sve dok se Izrael ne obaveže na zamrzavanje izgradnje u naseljima, podignutim na zemlji koju Palestinci smatraju svojom i nameravaju tamo da osnuju svoju državu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво