Balkanski teroristi pred američkim sudom

Sjedinjene Američke Države optužile sedam osoba, uključujući naturalizovanog Bosanca i kosovskog Albanca, za planiranje terorističkih napada na Kosovu, u pojasu Gaze i Jordanu. Vođa grupe Danijel Bojd, pomagači Hisen Šarifi sa Kosova i Anes Subašić. Potera za osmim osumnjičenim teroristom u toku.

Veteran logora za obuku radikalnih islamista u Avganistanu i Pakistanu Danijel Patrik Bojd i još šest osoba optuženo je u američkoj saveznoj državi Severna Karolina za planiranje terorističkih napada na Kosovu, u Izraelu, Jordanu, Pakistanu i pojasu Gaze.

Danijel Bojd, prema navodima netom otpečaćene optužnice, od 1989. do 1992. godine proveo je u bazama radikalnih islamista u Pakistanu i Avganistanu i iskustvo upotrebio je kako bi formirao sopstvenu organizaciju za opremanje i obuku boraca, te izvođenje napada van granica SAD.

"Krajem jula 2008. godine, Šarifi je otputovao iz Rajlija u Severnoj Karolini u Prištinu, na Kosovu, kako bi uzeo učešće u džihadu", navodi se u optužnici, uz opasku da se "vratio u SAD u aprilu kako bi prikupio dobrovoljce i novac za mudžahedine".

Iako su putovanja ove grupe na Kosovo, ali i druga mesta na Bliskom i Srednjem Istoku optužnicom ostala prilično nerazjašnjena, američki zvaničnici napomenuli su da nema podataka o vezama "Bojdove sedmorke" sa nekom od znanih terorističkih organizacija, poput recimo Al kaide.

Takođe, nema indikacija da je ova grupa planirala napade na teritoriji Amerike.

"Optužnica ukazuje na činjenicu da teroristi i njihovi pomagači nisu ograničeni na neka daleka mesta već se mogu naći i ovde, kod kuće", rekao je tužilac Džordž Holding.

Sedmorici optuženih, ukoliko budu osuđeni, preti doživotna robija, jer se terete za pomaganje teroristima, planiranje ubistava, otmica.

Osim dvojice balkanskih muslimana, Bojda i njegovih sinova Dilana i Zakarije, optuženi su Muhamad Omar Ali Hasan i Zijad Jagi. Svi optuženi državljani su SAD.

U aprilu, sud u američkoj državi Nju Džersi osudio je trojicu makedonskih Albanaca na doživotnu robiju zbog planiranja napada na vojnu bazu Fort Diks nedaleko od tog grada.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво