Požari u Portugalu

Najmanje 600 vatrogasaca bori se da ugasi 26 velikih požara u Portugalu. Vlasti u toj zemlji sumnjaju da su mnogi požari podmetnuti, a više od 100 detektiva istražuje te slučajeve.

Zvaničnici Portugala su saopštili da se najmanje 600 vatrogasaca bori da ugasi 26 velikih požara, koji se, zbog jakog vetra, šire u tri odvojene oblasti u Portugalu.

Zvaničnici službe za civilnu zaštitu saopštili su da su se požari razbuktali na nekoliko aktivnih frontova i da se vatrogasne službe bore s plamenom na jugozapadu Sintre u blizini severne granice sa Španijom.

Saopšteno je da je požar u nacionalnom parku prirode Sera de Estrela, u centranom delu Portugala lokalizovan.

Oko 250 vatrogasaca, 76 vatrogasnih kola i dva helikoptera anagažovano je u samom nacionalnom parku, dok u neposrednoj blizini još 180 vatrogasaca, uz pomoć šest aviona, gasi druge požare.

Portugalske vlasti sumnjaju da su mnogi požari podmetnuti, a više od 100 detektiva istražuje te slučajeve.

Policija je u petak uhapsila tri pastira zbog sumnje da su namerno izazvali požar. Time je broj uhapšenih ovog leta povećan na 15.

Vlasti su saopštile da su najviše zabrinuti za požare u nacionalnim parkovima Peneda-Gereš i Sera da Estrela, gde neki požari bukte već skoro tri dana.

Pre dva dana je iz Peneda-Gereša evakuisano oko 100 ljudi, pošto su se požari proširili.

Prošle sedmice u akciji su poginula dva vatrogasca. Požari u Portugalu uobičajena su pojava tokom leta, zbog čega je ove godine stavljeno u pripravnost 10.000 policajaca i 56 aviona za gašenje požara.

broj komentara 0 pošalji komentar