Optuženi za napade u Mumbaju priznao krivicu

Muhamed Adžmal Kasab, glavni optuženi za napade u Mumbaju, u kojima je u novembru prošle godine poginulo više od 170 ljudi, među kojima devetorica napadača, priznao krivicu.

Glavni optuženi za napade u Mumbaju, u kojima je u novembru prošle godine poginulo više od 170 ljudi, među kojima devetorica napadača, Adžmal Kasab, priznao je krivicu pred sudom u Mumbaju, saopštila je policija.

"Tokom današnjeg saslušanja pred sudom priznao je krivicu za novembarske napade", izjavio je Rakeš Marija, visoki funkcioner policije, koji je vodio istragu o tim napadima, preneo je Rojters.

Kasab (21) se prvobitno, na saslušanju u maju, izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 86 tačaka optužnice, koje, između ostalog, obuhvataju ubistvo, posedovanje eksploziva i rat protiv Indije.

Bezbednosne kamere su ga snimile, naoružanog automatskom puškom "kalašnjikov", tokom napada na glavnoj železničkoj stanici u Mumbaju.

"Priznao je svoju ulogu i činjenicu da je učestvovao u napadima u kojima je poginuo veliki broj ljudi - planiranju i izvršenju tih napada", rekao je Marija.

Kasab je bio jedan od 10 napadača koji su od 26. do 28. novembra 2008. godine izveli napade na više meta u Mumbaju, među kojima dva luksuzna hotela, jevrejski centar i železničku stanicu.

On je, prema navodima policije, jedini preživeli među napadačima.

Indija je za napade optužila 38 ljudi, od kojih je većina u Pakistanu.

Nju Delhi je zatražio od Islamabada da preduzme mere protiv optuženih ukoliko želi nastavak mirovnih pregovora, započetih pre pet godina i prekinutih posle novembarskih napada.

Napadi u Mumbaju, indijskoj finansijskoj prestonici, izazvali su veliku napetost u odnosima dveju zemalja, koje su tri puta ratovale od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine.

Indija je optužila pakistanske tajne službe da su podržale napadače, što je Pakistan demantovao, ali je priznao da su napadi delimično isplanirani i pokrenuti s njegove teritorije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи