Ugrožen Atomski centar u Sarovu

Federalni atomski centar u Sarovu, ugrožen nakon požara koji je izbio u istočnom delu nacionalnog parka Mordovije. Specijalci ministarstava za vanredne situacije pokušavaju da lokalizuju požar.

Situacija sa požarima u Rusiji se poboljšava, ali se rasplamsao požar u republici Mordoviji koji predstavlja opasnost za grad Sarov, oko 500 kilometara od Moskve, gde je smešten Federalni atomski centar.

"Požar koji se pre dva dana pojavio nakon udara munje u istočnom delu nacionalnog parka Mordovije, rasplamsao se i sada predstavlja određenu opasnost", saopštio je načelnik republičke uprave na savetovanju Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

Prema njegovim rečima, specijalci Ministarstava za vanredne situacije i odbrane rade bez pauze na lokalizaciji požara iz tri pravca.

U Njižegarodskoj oblasti, gde je smešten Nuklearni atomski centar već je besneo požar koji je pretio centru i iz koga su, kako je bilo saopšteno, bile evakuisane sve radioaktivne materije. Prema navodima medija, požar je tada ušao na teritoriju centra tri kilometra, ali je ugašen.

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je da je situacija s požarima znatno poboljšana i naveo da su u 14 regiona Ruske Federacije požari potpuno ugašeni, a da je poslednjih dana površina zahvaćena vatrom smanjena sa 126.000 hektara na 64.000 hektara.

Prema njegovim rečima, za protekla 24 sata broj ugašenih požara za 20 odsto veći je od novih, prenela je RIA Novosti.

Kiša gasila vatru u Moskvi 

Podmoskovlje i Moskva su noćas bili zahvaćeni olujom i jakom kišom, što je pomoglo gašenju vatre, ali se zato ponovo osetio dim i gar, koji je došao do samog centra ruske prestonice.

Meteorolozi predviđaju da će se ekološka situacija ovog vikenda i u Moskvi i u Podmoskovlju pogoršati, zbog dima i smoga koje nosi vetar iz susednih oblasti.

Ruska hidrometeorološka agencija saopštila je da će poslati mobilnu laboratoriju za merenje radijacije u jugozapadne rejone Brjanske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, a koja je bila kontaminirana nakon havarije na Černobiljskoj atomskoj stanici 1986. godine.

Vlasti su potvrdile da su kontaminirane "brjanske šume", takođe gorele, a ekolozi su upozoravali da se sa dimom u vazduh mogu podići i nuklerane čestice, što bi povećalo nivo radijacije.

"U vezi sa tim što se neki radioaktivno-opasni objekti nalaze neposredno pored zona u vatri, po naredbi Agencije, od 13. avgusta u Brjanskoj oblasti će raditi mobilna laboratorija za istraživanje radijacije, kako bi se ocenila situacija", navodi se u saopštenju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво