Moskva lakše diše

Nakon nekoliko paklenih nedelja, Moskovljani na kratko odahnuli. Kiša i vetar rasterali smog. Međutim, ponovo najavljene tropske temperature bez padavina. Vatrena stihija do sada odnela 52 života.

U Moskvi su, noćas, kiša i vetar rasterali smog. Ljudi su izlazili na ulice pod pljuskom, igrali i pevali. Posle nekoliko nedelja, konačno su udahnuli čist vazduh. Međutim, izgleda da će njihova radost i bukvalno biti "kratkog daha".

Meteorolozi kažu da će razvedravanje potrajati samo dan-dva, i da se posle toga ponovo očekuje dim od požara. Bar do kraja sedmice, u Rusiji se predviđaju vrućine bez padavina.

Najveća vrućina od kako se u Rusiji meri temperatura i veliki požari imaju teške posledice po useve. Procenjuje se da će suša odneti čak 40 odsto očekivanog prinosa.

Ministarka poljoprivrede Elena Skrjanik rekla je da sve zavisi kakvo će vreme buti i da će morati da se poveća letnja setva za najmanje 30 odsto, ukoliko kiša ne padne do 5. septembra.

Ruski agronomi kažu da su vrućine uništile useve na više od 10 miliona hektara. Tamo gde su opstali, toliko su lošeg kvaliteta da se mogu koristiti samo za stočnu hranu.

"Najvažnije je da zadovoljimo domaće potrebe za pšenicom, a još nismo sigurni kako ćemo to da uradimo jer su gubici ogromni", naveo je predsednik Unije agronoma Ivan Oblonjecev.

Prema njegovim rečima, prvo mora da se utvrdi koliko je ovogodišnjeg useva izgubljeno, i šta će biti sa zimskim.

"Plodni sloj zemlje debeo je jedan metar, a danas je zemlja potpuno suva do dubine od tri metra", istakao je Oblonjecev.

Zagađenje rasteruje diplomate

Zbog velikih vrućina i dima od požara u Podmoskovlju, Stejt department dozvolio je zaposlenima ambasade SAD u Moskvi da napuste grad.

Oko 100 zaposlenih i članova njihovih porodica ima pravo da ode iz Rusije, rekao je portparol Stejt depratmenta Pi Džej Krouli.

Jučerašnji nivo zagađenja vazduha u Moskvi bio je smanjen, iako je i dalje bio od 1,4 do tri puta viši od normalnog.

Načelnik nacionalnog Centra za upravljanje u kriznim situacijama Vladimir Stepanov saopštio je da se, u ruskim regionima, smanjuje površina zahvaćena vatrom i broj požara.

Prema njegovim rečima, u Belgorodskoj, Kurskoj, Lipeckoj i Uljanovskoj oblasti i u Tatarstanu, u potpunosti je stabilizovana situacija sa požarima, a tokom protekla 24 sata, ugašeni su u Jaroslavskoj, Tverskoj i Penzenskoj oblasti, kao i u Udmurtiji.

Rusiju je pogodila vatrena stihija u kojoj je, do sada, poginulo 52 ljudi, dok je oko 3.500 stanovnika ostalo bez krova nad glavom, a procenjuje se da su požari toj zemlji naneli štetu od oko 15 milijardi dolara, ili oko jedan odsto bruto domaćeg prozivoda.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво