Nemiri u Kini, zvanična verzija

Kineski državni mediji izveštavaju da su etnički nemiri u regiji Sinđang bili dobro planirani i koordinisani na više od 50 lokacija širom prestonice Urumćija. Uoči nemira bila je primetna prodaja dugih noževa koji su korišćeni u napadima, navodi se u izveštajima.

Etnički nemiri u regiji Sinđang, na zapadu Kine, bili su dobro planirani i koordinisani na više od 50 lokacija širom prestonice Urumćija, izvestili su kineski državni mediji.

Pozivajući se na izjave očevidaca i snimke sigurnosnih kamera, vodeći kineski list "Narodni dnevnik" piše da su "kolovođe organizovale nemire na više od 50 lokacija u Urumćiju, uključujući vladine kancelarije i policijske stanice, upućujući demonstrante na pojedina mesta u grupama".

U danima koji su prethodili nemirima bila je primetna prodaja dugih noževa od kojih su neki korišćeni u napadima, izvestio je kineski dnevnik.

Uspešno paljenje vozila ukazuje da "veliku verovatnoću" da su takvi metodi unapred isprobani, izvestio je "Narodni dnevnik", pozivajući se na tvrdnje stručnjaka.

Prema pisanju kineskog lista, na protestima su bili prisutni slično odevene osobe, među kojima žene u tradicionalnoj dugačkoj crnoj islamskoj odeći, za koje se veruje da su izdavale "naređenja" demonstrantima.

"Ove žene su sigurnosne kamere zabeležile mnogo puta na različitim lokacijama", javio je kineski dnevnik.

Guverner Sinđanga Nuer Bajkeli potvrdio je u subotu da je kineska policija ubila 12 naoružanih Ujgura koji su protestovali u Sinđangu ovog meseca, u, kako je navela agencija Rojters, jednom od retkih priznanja vlasti za ubistva koja su počinili pripadnici snaga bezbednosti, tokom nedavnih nereda u Urumćiju.

Upotreba sile "bila neophodna" 

Bajkeli je rekao da je policija pokazala "najveću (moguću) uzdržanost", ali da je upotreba sile bila neophodna radi održavanja reda.

Pripadnici etničke grupe Ujguri, muslimanske veroispovesti, počeli su proteste početkom jula.

Neposredan povod bilo je reagovanje vlasti tokom prošlomesečnog sukoba te manjine i pripadnika kineske etničke grupe Han u Šaonganu, na jugu Kine, kada su ubijena dvojica Ujgura.

U neredima je ubijeno 197 ljudi, a više od 1.600 ranjeno, većinom pripadnika predominantne kineske etničke grupe Han, koji su nekoliko dana kasnije počeli sa napadima u znak osvete.

Oko 1.000 ljudi, većinom Ujgura, uhapšeno je tokom.

Sinđang je, osim Tibeta, jedan od politički najosetljivijih regiona u Kini jer međuetnička napetost tinja već duže vreme, a situacija se poslednjih godina dodatno pogoršala zbog sve većeg ekonomskog jaza između dva naroda.

Od oko 20 miliona stanovnika provincije Sinđang, gotovo polovinu čine starosedeoci Ujguri, dok od 2,3 miliona građana Urumćija, većinu čine pripadnici naroda Han.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво