Moskva u dimu

Za poslednja 24 sata, širom Rusije buknulo 290 novih šumskih požara. Koncentracija štetnih materija u Moskvi premašila maksimalni dozvoljeni nivo šest i po puta.

Širom Rusije, za poslednja 24 sata, buknulo je 290 novih šumskih požara, a situacija u Moskvi, koja se danima guši u dimu i dalje je teška, javljaju ruski mediji.

Koncentracija štetnih materija u glavnom gradu Rusije je premašila maksimalni dozvoljeni nivo šest i po puta, upozorili su stručnjaci državne službe za zaštitu prirodne sredine "Mosekomonitoring".

Dim i zagađenje posledica su požara koji su u okolini Moskve zahvatili šume i tresetišta, a prema rečima stručnjaka, najveću opasnost po zdravlje ljudi sada predstavljaju čestice koje kad dospeju u pluća tu se nagomilavaju i mogu da ostave teške posledice.

Dim i gar će pritiskati Moskovljane sve do utorka kada se očekuje da vetar promeni smer. Za sada se niko ne usuđuje da daje neke dugoročnije prognoze o poboljšanju situcije.

"Mosekomonitorng" građanima preporučuje da tokom vikenda, ukoliko su u mogućnosti, odu iz Moskve u oblasti u kojima je ekološka situacija bolja, dok za one koji ostaju u gradu lekari preporučuju da vreme provode u zatvorenim prostorijama, u kojima će nivo vlage podoći tako što će raširiti mokre peškire i čaršave i slicno, da se češće turširaju i piju što više vode.

Ukoliko su prinuđeni da izlaze iz kuća, sugeriše se da to obavezno čine sa nakvašenim medicinskim maskama i da vreme koje provode na otvorenom prostoru bude što kraće, prenosi agencija RIA Novosti.

Dim je juče otežavao i rad dva moskovska aerodroma, Domodedovo i Vnukovo. Avioni su preusmeravani na aerodrom Šeremetjevo radi prizemljenja. Vidljivost kod Vnukova pala je do 300 metara, kod Domodedova na 350 metara, dok je na Šeremetjevu vidljivost 400 metara, navode ruski mediji.

Prema izveštajima agencije Itar Tas, u ovom trenutku plamti 577 požara na više od 193.500 hektara, rekao je izvor iz ministarstva za vanredne situacije. Prijavljena su i 32 nova mesta gde gori treset, a samo sedam je ugašeno.

U gašenju požara pomažu i vatrogasne ekipe iz Ukrajine, Belorusije, Kazahstana, a dopremljena je tehnika iz Jermenije.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво