Požari u Rusiji i dalje besne

Vatrena stihija koja više od nedelju dana besni u Rusiji odnela 50 žrtava. Na teritoriji te zemlje zabeležena 843 požara, a ukupna površina na kojoj se plamen proširio je 196.000 hektara.

Tokom protekla 24 sata, broj požara u Rusiji veći je za 69, a broj žrtava vatrene stihije se popeo na 50, javila je agencija Itar-Tas, pozivajući se na Ministarstvo za vanredne situacije.

Agencija navodi da je jedna žrtva pronađena prilikom raščišćavanja spaljenih kuća u Nižnjenovgorodskoj oblasti, kao i da je jedna osoba preminula u bolnici u Voronješkoj oblasti.

Opasnost od požara preti strateškim vojnim objektima iz kojih se izmeštaju oružje, municija i drugi opasni materijali.

Na teritoriji Rusije, zabeležena su 843 požara, od kojih je u 47 slučajeva zapaljen treset, većinom u Podmoskovlju. Prema navodima Ministarstva, ukupna površina na kojoj se plamen proširio je 196.000 hektara.

U gašenju šumskih požara i zapaljenih tresetišta angažovano je blizu 162.000 ljudi i više od 26.000 vozila i letelica.

U požarima na Dalekom istoku izgorelo je, ove sezone, više od 180.000 hektara šume, najviše na Čukotki, navodi Itar-Tas.

Pomoć iz inostranstva

Agencija je javila da su u pomoć Rusiji za gašenje požara, po ličnom nalogu premijera Silvija Berluskonija, iz Italije upućena dva aviona-amfibije tipa "kanader CL415", koji odjednom može na površinu zahvaćenu vatrom da ispusti šest tona vode.

Načelnica službe za informisanje Ministarstva za vanredne situacije Irina Andrijanova saopštila je da se iz Ukrajine očekuje pristizanje dva protivpožarna odreda u Voronješku oblast, gde su već angažovana dva ukrajinska aviona "antonov-32".

Prema njenim rečima, u Nižnjegorodsku oblast stigla su dva "iljušina-76" iz Jermenije, a očekuje se da u Lipecku oblast stignu i helikopteri "Mi-17" i "Ka-32" iz Azerbejdžana.

Pomoć je ponudila i Belorusija, koja će uputiti spasioce i helikopter "Mi-8", navela je Andrijanova, dodajući da su spremnost da pomognu izrazili i Kazahstan, Nemačka, Bugarska i Poljska.

Rekordne temperature u Moskvi

Itar-Tas izveštava da u Moskvi i dalje vladaju neuobičajene vrućine i da je jutros ponovo glavni grad Rusije pod dimnom zavesom, ali nešto ređom nego juče.

Moskovski aerodromi radili su redovno, s tim što su dva aviona iz Jekaterinburga sa aerodroma "Vnukovo" bila preusmerena za sletanje na "Domodedovo".

Agencija Interfaks navodi da su, juče, predstavnici Odeljenja za zaštitu prirodne sredine Moskve žiteljima glavnog grada i gostima savetovali da se uzdrže od vožnje automobila i koriste javni saobraćaj, kako bi se smanjio nivo zagađenja vazduha, a da su lekari savetovali Moskovljanima, između ostalog, da što manje borave na otvorenom, štite disajne organe medicinskim maskama i piju što više tečnosti i češće se tuširaju.

Onima koji mogu da uzmu godišnji odmor ili pauzu na poslu, glavni ruski sanitarni lekar Genadij Oniščenko preporučio je da privremeno napuste grad i odu makar i u Podmoskovlje, ali u delove u kojima nema požara.

Prema podacima meteorologa, vrućina u moskovskoj oblasti će se zadržati, pa će u gradu biti između 37 i 39 stepeni, a u Podmoskovlju između 35 i 40 stepeni Celzijusovih.

Već do podneva temperatura vazduha dostigla je 32,7 stepeni, čime je oboren rekord za 5. avgust 1920. godine.

Rekordna temperatura u Moskvi zabeležena je i juče 37,2 stepena, što je za 3,2 stepena više od temperature 1880. godine.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво