Nove žrtve požara u Rusiji

Požari koji već danima besne u Rusiji, odneli još osam života. Gust dim stigao do Moskve. Rekordna zagađenost vazduha u ruskoj prestonici. Meterolozi najavljuju nastavak nezapamćenih vrućina.

Broj žrtava u požarima koji su zahvatili više ruskih regiona povećan je na 48, saopštila je uprava za informisanje u Ministarstvu za vanredne situacije i civilnu odbranu.

Od novih osam žrtava, u ruševinama u Podmoskovlju pronađene su tri, u Nižnjegorodskoj oblasti dve, a po jedna u Voronježskoj, Rjazanjskoj i Ivanovskoj oblasti, preneo je Itar-Tas.

Načelnik Centra za upravljanje u kriznim situacijama Vladimir Stepanov izjavio je da je, za 24 sata, registrovano više od 300 novih požara, a najsloženija situacija ostaje u Nižnjegorodskoj oblasti i u oblasti Sarova.

U Centralnom Federalnom Okrugu je, u protekla24 časa, registrovano 126 požara, od čega je najviše u Podmoskovlju - 55, saopšteno je u Centralnom regionalnom centru Ministarstva.

Vatra je juče stigla do zidova Ruskog federalnog nuklearanog centra eksperimentalne fizike u Surovu, ali je, zahvaljujući dodatnim snagama i sredstvima, površina požara smanjena. Vlasti su ranije saopštile da nema opasnosti od eksplozije tog centra.

Zbog nezapamćenih vrućina u Rusiji, gori više od 120.000 hektara. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je zbog toga, u ponedeljak, uveo vanredno stanje u sedam regiona.

Medvedev i ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu upozorili su da je uzrok požara i ljudski faktor i pozvali građane na veću pažnju u rukovanju zapaljivim materijama.

Velika zagađenost vazduha u Moskvi

Zbog šumskih požara i paljenja tresetišta u Podmoskovlju, Moskva je i dalje opkoljena gustim dimom, navodi ruska državna novinska agencija, dodajući da je stanje najsloženije u istočnim i jugoistočnim rejonima glavnog grada Rusije i oblastima koje se graniče sa podmoskovskim mestima Reutovo, Željeznodarožnij, Ljuberci, Ramenskoje i Žukovskij.

Agencija Rojters navodi da je, prema podacima državne službe za zaštitu prirodne sredine "Mosekomonitoring", granična koncentracija štetnih materija u moskovskom vazduhu jutros premašena za četiri do 10 puta, što je apsolutni rekord za ovo leto.

Stanovništvo Moskve i Moskovske oblasti nije doživelo sličnu situaciju od 2002. godine, kada su upaljena tresetišta jedno vreme činili njihov život nepodnošljivim, navodi britanska agencija.

Itar-Tas je javio da tokom noći, na moskovski aerodrom Domodedovo, zbog loše vidljivosti uzrokovane dimom, nije moglo da se prizemi šest aviona, koji su bili preusmereni na Šeremetjevo i Vnukovo, kao i na aerodrom u Nižnji Novgorod.

Međutim, navodi agencija, trenutno dim od šumskih požara ne utiče na rad aerodroma u Moskvi.

Direktorka "Mosekomonitoringa" Jevgenija Simutnjikova rekla je da je protekle noći bilo najviše dima za poslednje tri sedmice, ali da će se ekološka situacija ubrzo popraviti.

Teško je raspoznati zgrade, a saobraćajna policija pozvala je vozače na pažljiviju vožnju. Mnogi vozači voze uz upaljena svetla, što u Rusiji nije obavezno tokom dana.

Ruska meteorološka služba saopštila je da se u Moskvi i okolini danas očekuje temperatura od 40 stepeni Celzijusa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво