Sarkozija kritikuju zbog rasizma

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi, zbog naredbe da se širom Francuske hitno sruši oko 300 divljih romskih naselja, našao se na meti kritika opozicije i nevladinih organizacija, zbog kako kažu, rasizma i narušavanja ljudkih prava.

Zbog naredbe da se širom Francuske hitno sruši oko 300 divljih romskih naselja, predsednika Nikolu Sarkozija opozicija i nevladine organizacije kritikuju za rasizam i narušavanje ljudskih prava.

Vlada u Parizu donela je drastičnu odluku, rešena da se obračuna sa kriminalom i uličnim nasiljem. Povod su bili obračuni u dva grada u koje su bili umešani Romi, a procenjuje se da u Francuskoj živi oko pola miliona Roma.

Opozicija kaže da vlada treba da se pozabavi teškim socijalnim i stambenim problemima siromašnih, jer je to pravi uzrok porasta kriminala u Francuskoj.

Do kraja oktobra oko 300 ovakvih naselja, po zamisli Blade, u Francuskoj ne bi trebalo da bude.

Pre nekoliko dana na sastanku u Jelisejskoj palati je zaključeno da su u divljim romskim naseljima uslovi za život nezamislivi, deca se koriste za prosjačenje, a cvetaju prostitucija i kriminal.

Prethodno je 50 Roma sekirama i motikama napalo policijsku stanicu i palilo vozila po ulicama Sen Enjana, a u Grenoblu je jedan Rom, osumnjičen za pljačku kockarnice, poginuo dok je bežao od policije.

Francuska preti deportacijom

"Rome koji su počinili kriminalna dela proterivaćemo u Rumuniju i Bugarsku", rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Bris Ortefe.

U Francusku je veliki broj Roma došao iz Rumunije i Bugarske, po prijemu tih država u Evropsku uniju. U Bukureštu i Sofiji odbacuju optužbe iz Pariza da ne čine dovoljno da reše problem Roma, napominjući da je to zajednička odgovornost.

Brisel, međutim, pere ruke i kaže da članice mogu same da odlučuju o proterivanju ilegalno doseljenih Roma.

Romske zajednice ogorčene su što ih niko nije pitao za mišljenje. U Francuskoj žive stotine hiljada Roma starosedelaca, koji imaju državljanstvo, pa kažu da ih sada nepravedno izjednačavaju sa nedavno ilegalno doseljenim rumunskim i bugarskim Romima.

"Francuska se suočava sa velikim problemom rasizma u odnosu na populaciju koja je već u velikoj meri diskriminisana", rekao je Anri Braun, advokat Udruženja francuskih Roma.

Nikola Sarkozi, upamćen i ranije kao izuzetno strog ministar unutrašnjih poslova, opredelio se za ovako oštre mere, jer još nije ispunio predizborno obećanje da će umanjiti stopu kriminala.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво