Obama: Ropstvo strašan deo istorije SAD

Uporedivši ropstvo u SAD sa holokaustom u Drugom svetskom ratu, američki predsednik Barak Obama rekao da je ropstvo strašan deo američke istorije i da lekcije iz tih događaja ne smeju da se zaborave.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je ropstvo "strašan deo istorije SAD" i da bi o tome trebalo da se govori u kontekstu povezanosti s tekućim zbivanjima u svetu.

Obama je uporedio ropstvo sa holokaustom u Drugom svetskom ratu, navodeći da su to "užasni delovi istorije koji ne mogu da se ignorišu".

Američki predsednik je u intervjuu za Si-En-En rekao da lekcije iz tih događaja "ne smeju da se zaborave, već da o tome mora da se govori u kontektu aktuelnih zbivanja, kao što su ona u Darfuru i Kongu".

Obama se vratio u Vašington posle posete Gani, što je bila prva poseta američkog predsednika podsaharskom delu Afrike. Obama i njegova porodica su posetili zamak u zapadnoj Africi, gde su trgovci prodavali robove.

U intervjuu američkoj televizijskoj mreži, Obama je rekao da je naredio istragu o izveštajima da su američki vojnici u Avganistanu odgovorni za smrt oko 2 hiljade talibanskih zatvorenika.

Barak Obama je dodao da, ukoliko su Sjedinjene Države prekršile međunarodne norme, on želi da zna sve o tome, i da će odluku o daljoj proceduri doneti kada bude dobio sve podatke.

Svedoci navode da su se talibani predali američkim i NATO vojnicima u novembru 2001. godine, a zatim prebačeni u teretne brodove za dvodnevno putovanje.

U izveštaju Stejt departmenta navodi se da su se neki zatvorenici ugušili i da su potom njihovi leševi spaljeni i sahranjeni uz upotrebu buldožera. Prema navodima nekih očevidaca, neki vojnici NATO-a su pucali u kontejnere u kojima su bili talibani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво