Privremene vlasti (ni)su povratile mir

Ukidanjem policijskog časa u Hondurasu, privremene vlasti proglasile mir u zemlji. Jake snage bezbednosti još uvek raspoređene na ulicama većih gradova i povremeno se sukobljavaju sa pristalicama svrgnutog predsednika Manuela Zelaje.

Privremena vlada Hondurasa ukinula je policijski čas, uveden 28. juna, kada je u vojnom udaru predsednik Manuel Zelaja zbačen s vlasti i proteran iz zemlje.

Ipak, na ulicama većih gradova širom Hondurasa, raspoređene su jake snage bezbednosti koje se još uvek sporadično sukobljavaju sa pristalicama svrgnutog predsednika.

Vest o ukidanju policijskog časa objavio je na televiziji i radiju vršilac dužnosti predsednika Hondurasa Roberto Mičeleti, ističući da je prelazna vlada uspela da vrati mir narodu.

"Vlada ne samo što je uspela da smanji kriminal u celoj zemlji, već i da povrati spokoj narodu Hondurasa", navodi se u saopštenju vlade.

Sa druge strane, svrgnuti predsednik Zelaja i privremene vlasti nisu uspele da postignu bilo kakav dogovor tokom prve runde pregovora koji se od četvrtka održavaju u Kostariki.

Objava o ukidanju policijskog časa pokazuje da Mičeletijeva vlada smatra da može da kontroliše situaciju u Hondurasu, uprkos skoro svakodnevnim demonstracijama koje organizuju pristalice Zelaje, prenosi Rojters.

Vojska Hondurasa uhapsila je i proterala u Kostariku Zelaju jer je nameravao da raspiše referendum o ustavnim promenama koje bi mu omogućile još jedan predsednički mandat.

Mičeleti je izjavio da će se Zelaja, ako se vrati u zemlju, suočiti sa pravdom jer je prekršio ustav pokušavajući da produži svoj predsednički mandat.

Predstavnici Zelaje i Mičeletija počeli su u Kostariki razgovore o pronalaženju rešenja za krizu nastalu posle vojnog puča.

Bivši kubanski lider Fidel Kastro ranije je upozorio da će Latinsku Ameriku zahvatiti talas vojnih pučeva, ukoliko predsednik Hondurasa Manuel Zelaja ne bude vraćen na vlast.

Vojni lideri u zemljama Latinske Amerike, koji su obučavani u SAD, mogli bi da budu podstaknuti da se dignu na oružje protiv vlada svojih država, u zavisnosti od ishoda krize u Hondurasu, strahuje Kastro.

"Ukoliko predsednik Manuel Zelaja ne bude vraćen na položaj, talas pučeva preti da zbriše mnoge latinoameričke vlade, ili će one biti ostavljene na milost vojnika ekstremne desnice, podučenih bezbednosnoj doktrini u Američkoj školi", naveo je Kastro.

Američka administracija obustavila je prošle nedelje svu vojnu pomoć privremenim vlastima Hondurasa. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton savetovala svrgnutog predsednika Manuela Zelaju da promeni taktiku pregovora sa "neumoljivom opozicijom".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво