Netanijahu poziva Abasa na razgovor

Premijer Izraela pozvao palestinskog predsednika na razgovore, kako bi se obnovili mirovni pregovori. Palestinska uprava odbija Netanijahuov predlog o ekonomskom miru. Mahmud Abas, za povratak za pregovarački sto, traži zamrzavanje svake izgradnje u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da se sastane s njim što je moguće pre, da bi se obnovili mirovni pregovori.

"Nema razloga da se predsednik Palestinske uprave (PU) i ja ne sastanemo, bilo gde u Izraelu i pošto smo u Beršsevi, hajde da se sastanemo ovde, da bi postigli napredak u političkom procesu", rekao je Netanijahu na sednici vlade.

Ta sednica je ove nedelje održana na jugu Izraela da bi se pokazala solidarnost sa glavnim gradom u pustinji Negev i odlučnost za razvoj ekonomije u tom području.

Netanijahu je pozvao ne samo palestinskog, već i druge arapske lidere na sastanak.

"Hajde da se sastanemo, hajde da sarađujemo. Mi možemo da dovedemo mnoge investitore. Ulažemo napore da ublažimo ograničenja prema Palestincima, ali svi ti napori mogu da dostignu samo određenu tačku", objasnio je izraelski premijer, naglasivši da je potrebna volja i sa druge strane.

"Palestinsko stanovništvo koje živi pored nas ima osnovno pravo da živi u miru, bezbednosti i prosperitetu", rekao je Netanijahu, podsetivši da su u poslednjih nekoliko nedelja uklonjene mnoge barijere na putevima i da je produžen rad graničnog prelaza prema Jordanu sa Zapadne obale.

Sporna izgradnja naselja

Netanijahu je pre izbora predstavio program za ekonomski mir da bi se poboljšao kvalitet života Palestinaca na toj teritoriji, podseća agencija Rojters.

Međutim, u sto dana od formiranja Netanijahuove vlade nije bilo praktičnog napretka na ekonomskim projektima.

Premijer je podsetio da se ovih dana obeležava tri decenije potpisivanja mirovnog sporazuma s Egiptom, i nešto više od 30 godina otkako se egipatski predsednik Anvar Sadat sastao sa izraelskim premijerom Menahemom Beginom u Izraelu, naglasivši je da je sada vreme za takav sastanak.

Palestinska uprava, međutim, odbija Netanijahuov predlog o ekonomskom miru. Abas za povratak pregovaračkom stolu traži zamrzavanje svake izgradnje u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali. SAD to isto zahtevaju do Izraela.

PU je najavila da će odbaciti svaki drugačiji dogovor između Izraela i Vašingtona na osnovu koga bi bila dozvoljena ograničena izgradnja u jevrejskim naseljima, rekao je palestinski pregovorač Saeb Erekat.

"Nema srednjih rešenja za pitanje naselja - ili aktivnost u naseljima prestaje, ili ne prestaje", rekao je Erekat, istakavši da je ta poruka Abasa poslata u subotu u pismu američkom predsedniku Baraku Obami.

Ekonomski mir

Netanijahu, lider konzervativnog Likuda, obećava samo da neće graditi nova naselja, ali ne namerava da odustane od podizanja kuća u postojećim, pravdajući se prirodnim priraštajem stanovništva.

Izraelski vicepremijer Silvan Šalom, koji je zadužen za inicijativu o ekonomskom miru, predstavio je listu projekata koji su odlagani godinama zbog birokratskih prepreka. To je, između ostalog, industrijska zona u Vitlejemu, koju finansira Francuska, kao i jedna kraj Dženina koju finansira Nemačka i još jedna pored Jerihona koju plaća Japan.

"Izrael hoće da promoviše ekonomski mir, i ja pozivam na pojačanu saradnju Palestinaca", rekao je Šalom.

Poziv Šaloma na saradnju odbija i palestinski premijer Salam Fajad. Palestinci strahuju da bi u slučaju saradnje u ekonomskom miru, Izrael izbegao politički proces.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво