Čejni i CIA radili mimo Kongresa

Centralna obaveštajna agencija po nalogu Dika Čejnija krila od američkog Kongresa informacije o tajnom antiterorističkom programu. Portparol CIA Pol Đimiljano odbio je da komentariše izveštaj o Čejnijevoj ulozi u prikrivanju informacija.

Američka Centralna obaveštajna agencija prikrivala je osam godina od Kongresa informacije o tajnom antiterorističkom programu, po naređenju bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, objavio je dnevnik "Njujork tajms".

 

Direktor CIA Leon Paneta obavestio je o tome krajem prošlog meseca odbore Kongresa za obaveštajne službe, izvestio je list.

"Izveštaj da je Čejni odlučio da se Kongresu zataji još neidentifikovani program povećao je tajanstvenost koja ga okružuje, što ukazuje na to da je administracija Džordža Buša dala visok prioritet tom programu i njegovoj tajnosti", navedeno je u članku.

Paneta, koji je okončao program kada je prvi put od svojih podređenih čuo za njega 23. juna, obavestio je narednog dana o tome, na odvojenim sastancima iza zatvorenih vrata, dva odbora Kongresa.

Funkcioneri obaveštajne službe i Kongresa rekli su njujorškom dnevniku da je CIA pokrenula program posle terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001. godine, ali da nikad nije postao operativan, kao i da nije povezan sa agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam, niti s domaćim obaveštajnim aktivnostima.

"Svakako da je potrebna istraga. Nadam se da će samo tako CIA prestati da nas laže, što godinama čini", govori Džen Šakovski, kongresmenka iz redova demokrata.

"Ovo je čista politizacija nacionalne odbrane. Da li zaista moramo da idemo tim putem", upitao je Majkl Šojer, bivši službenik CIA.

List je naglasio da nije uspeo da stupi u kontakt s Čejnijem, a portparol CIA Pol Đimiljano odbio je da komentariše izveštaj o Čejnijevoj ulozi u prikrivanju informacija.

"Nije praksa agencije da raspravlja o tome šta je rečeno na poverljivom brifingu", rekao je Đimiljano.

"Kada je CIA upoznala direktora Panetu s tim pitanjem, preporučeno mu je da o tome obavesti Kongres. To je bio i njegov stav i smesta je preduzeo adekvatne mere", objasnio je portparol CIA.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво