Priznao da je ruski špijun

Jedan od uhapšenih ruskih agenata u SAD, pod imenom Huan Lazaro, priznao da je radio za rusku obaveštajnu službu. Lazaro priznao i da je njegova supruga, novinarka Viki Pelaez, u njegovo ime prenosila poruke, ali je njoj uz visoku kauciju pružena mogućnost da izađe iz pritvora.

Jedan od 10 uhapšenih u SAD pod optužbom da su bili ruski agenti, priznao je da je radio za rusku obaveštajnu službu. Njegovoj supruzi je uz visoku kauciju pružena mogućnost da izađe iz pritvora.

Muškarac koji je uhapšen pod imenom Huan Lazaro, priznao je da mu to nije pravo ime, ali pravi identitet još nije otkrio.

Lazaro je rekao da nije rođen u Urugvaju, već u Peruu, a da je njegovu kuću u Nju Džersiju, platila ruska obaveštajna služba.

Priznao je i da je njegova supruga, novinarka Viki Pelaez, u njegovo ime prenosila poruke. Njujorški sudija Ronald Elis, novinarki je pružio mogućnost da uz kauciju od 250.000 dolara izađe iz zatvora, pod uslovom da bude u kućnom pritvoru.

"Sudija je razmotrio argumente svih strana i odlučio da Viki Pelaez pusti uz kauciju. Moguće je da će kancelarija američkog tužilaštva uložiti žalbu", rekao je Džon Rodrigez advokat Viki Pealez .

Za Lazara i pet drugih osoba osumnjičenih za špijunažu, saslušanje o kauciji je odloženo, dok je odbijen zahtev za puštanje uz kauciju Ričarda i Sintije Marfi, u čijem je sefu pronađeno 80.000 dolara.

Potraga za odbeglim špijunom na Kipru 

Portparol američke ambasade na Kipru opovrgao je pisanja lokalnih medija da se odbegli osumnjičeni pripadnik grupe špijuna koji su radili za Rusiju nalazi u pritvoru u Ambasadi SAD u Nikoziji.

Kristofer Metsos, osumnjičen da je obezbeđivao novac za ruski špijunski lanac, uhapšen je u utorak na Kipru, a dana kasnije pušten je iz pritvora uz kauciju. Odmah nakon toga on je nestao i kiparske vlasti od tada tragaju za njim.

Portparol Ambasade SAD Džejms Elikson-Braun naveo je da američke vlasti nemaju saznanja o tome gde se 54-godišnji Metsos nalazi i dodao da je "potraga za Metsosom u potpunosti u rukama kiparskih vlasti".

Metsosa, koji tvrdi da je Kanađanin, traže SAD po optužbama da je obezbeđivao novac za ruski špijunski prsten koji je delovao na američkoj teritoriji.

Uhapšen je u utorak na aerodromu u Larnaki, pri pokušaju da otputuje u Budimpeštu, na osnovu poternice koju je za njim raspisao Interpol.

Sud u Larnaki ga je oslobodio uz kauciju od 27.000 dolara i naložio mu da se jednom dnevno javlja policiji u tom gradu.

Metsos se, međutim, u sredu nije pojavio u policijskoj stanici u Larnaki, a trebalo je da ostane na Kipru mesec dana, do početka procesa za njegovo izručenje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи