Ne jenjava sukob u Kini

Pripadnici većinskog kineskog naroda Han i manjinskih muslimanskih Ujgura odvojeno protestuju na ulicama Urumćija, na severozapadu Kine. Policija je blokirala ulice kako bi sprečila eventualne nerede. To je četvrti dan međuetničkih sukoba u kojima je poginulo 156 osoba, a preko 1000 je povređeno.

Odvojene demonstracije pripadnika većinskog kineskog naroda Han i manjinskih muslimanskih Ujgura, koje su u više navrata kulminirale okršajima dveju strana i sukobima s policijom, nastavile su se i četvrti dan za redom na ulicama Urumćija, glavnog grada autonomnog regiona Sinđang.

Oko 200 Ujgura sa motkama, gvozdenim šipkama i kamenjem okupilo se u jednom muslimanskom kvartu, da protestuje zbog napada etničke grupe Hana na njih, prenose očevici.

Sa druge strane, oko 1.000 pripadnika kineskog naroda Han ponovo je izašlo na ulice Urumćija.

Policija je blokirala ulice kako bi sprečila eventualne nerede po isteku policijskog časa, koji je uveden sinoć i bio na snazi do devet ujutro po lokalnom vremenu.

U nedelju, kada su izbili sukobi između te dve etničke grupe je, prema zvaničnim izvorima, poginulo 156 osoba, a preko 1000 ih je povređeno.

Gradonačelnik Urumčija, izjavio je da vlasti kontrolišu situaciju. "Pod vođstvom Regionalnog komiteta Komunističke partije i vlade, situacija je dovedena pod kontrolu", rekao je Jerla Isamudin na konferenciji za novinare.

Šef Komunističke partije u Urumčiju Li Zhi upozorio je, na istoj konferenciji, da će svaki pojedinac okrivljen za ubistvo tokom nemira pre tri dana biti osuđen na smrt.

"Svako, a posebno oni iz zajednice Han, trebalo bi da pokažu uzdržanost i mir", dodao je Li, upozorivši tako pripadnike većinskog naroda da ne pribegavaju osveti.

Li je naveo da su za nasilje odgovorne obe grupe, ali nije naveo koja zajednica je više stradala.

Ujguri započeli proteste u nedelju

Hani su juče masovno izašli na ulice Urumćija naoružani štapovima, lopatama i mačetama da izraze bes zbog napada Ujgura na njih ali je policija uspela da spreči sukobe dve strane.

Iznad grada helikopteri su danas izbacivali letke u kojima se kaže da je Rebija Kader, vođa Ujgura u egzilu koji živi u Sjedinjenim Državama, podstakao nasilje od nedelje.

Ujguri u Urumćiju, nezadovoljni svojim statusom, započeli su proteste u nedelju, a neposredan povod je bilo reagovanje vlasti u prošlomesečnom sukobu te manjine i pripadnika naroda Han u Šaonganu, kada su ubijena dvojica Ujgura.

Sinđang je, pored Tibeta, jedan od politički najosetljivijih regiona u Kini. Od 20 miliona stanovnika, skoro polovinu čine starosedeoci Ujguri, dok od 2,3 miliona građana Urumćija, većinu čine pripadnici naroda Han.

Međuetnička napetost tinja već duže vreme, a situacija se poslednjih godina dodatno pogoršala zbog sve većeg ekonomskog jaza između dva naroda.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара