Krvavi etnički sukobi u Kini

Više od 150 ljudi poginulo, a 800 povređeno u sukobu između pripadnika muslimanskih Ujgura i Han Kineza u gradu Urumćiju. Peking optužuje pripadnike Ujgura koji žive u inostranstvu da su naveli sunarodnike da napadnu Kineze. Policija večeras rasterala oko 200 demonstranata u Kašgaru. Od večeras u Urumćiju policijski čas.

U neredima koji su tokom prethodne noći izbili u Urumćiju, glavnom gradu kineske provincije Sinđijang sa većinskim muslimanskim stanovništvom, poginulo je najmanje 156 osoba, saopštio je portparol Vlade, prenosi agencija Sinhua. Policijski izvori navode da će od večeras u Urumćiju biti uveden policijski čas.

Nakon mirnog dana u Urumćiju, delimično zahvaljujući jakim policijskim snagama koje su raspoređene svuda po gradu, oko 200 demonstranata okupilo se na ulicama grada Kašgara.

Okupljene je rasterala lokalna policija, javljaju agencije navodeći da postoje pokušaji da se organizuju protesti i u još nekoliko gradova provincije.    

Portparol Vlade dodao je da je u neredima povređeno više od 800 osoba. Nekoliko stotina učesnika nereda je uhapšeno, potvrdili su zvaničnici službe javne bezbednosti provincije Sinđijang.

Policija je tragala za oko 90 osoba za koje se sumnja da su ključne figure u neredima. Putari i pripadnici policije još raščišćavaju od šuta i oštećenih vozila neke ulice glavnog grada.

Državna televizija je prikazala snimke o etničkim neredima koji su izbili u gradu. Na snimcima se vide okrvavljeni civili koji leže na zemlji, kao i potpuno izgorela vozila i autobusi.

Demonstranti, kojih je, prema procenama vlasti, bilo između 300 i 500, a, prema procenama organizatora, oko 3.000, blokirali su juče saobraćaj, palili vozila i sukobili se sa policijom, koja je pokušavala da uspostavi red na ulicama, javio je Rojters.

Tokom jutra u Urumćiju je bilo mirno, a policija je blokirala većinu kvartova nakon nereda za čije izazivanje Peking optužuje disidente etničke muslimanske manjine u izbeglištvu koji su, kako se tvrdi, naveli Ujgure da napadnu Kineze.

Protesti u Urumćiju, gradu sa 2,3 miliona stanovnika, 3.270 kilometara zapadno od Pekinga, organizovani su u znak protesta zbog načina na koji je vlada reagovala u sukobima u junu, između pripadnika većinskog naroda Han i Ujgura u Šaoguanu, u kojima su ubijena dvojica Ujgura.

Za sada nije poznato kako su protesti prerasli u nerede, ali prema izjavama više očevidaca, situacija je izmakla kontroli kada su demonstranti koji su održali miran protest, odbili da se raziđu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво