Visla probija nasipe

Poljska već sedmi dan poplavljena. Uprkos dramatičnim naporima hiljada vojnika, spasilaca i doborovoljaca, Visla probila nasipe u centralnoj Poljskoj. Evakuisano 4.000 ljudi.

Visla je uprkos naporima hiljada vojnika, spasilaca i doborovoljaca uspela na nekoliko mesta u centralnoj Poljskoj da probije nasipe, a u oblasti Plocka hiljade Poljaka beže pred poplavama.

Evakuacija oko 4.000 ljudi, među njima 1.150 dece, 5.000 životinja sa 916 imanja u 25 naselja oko Plocka počela je predveče, pošto je Visla kraj mesta Švinjare, nizvodno od Varšave probila nasip u dužini od 50 metara.

"U najcrnjoj varijanti moralo bi da bude evakuisano više od 10.000 ljudi", rekla je poljskoj agenciji PAP portparol Mazovjeckog vojvodstva Iveta Bjali i dodala da bujicu iz Visle koja se razlila na polja pokušavaju da zaustave i uz pomoć vojnih helikoptera koji bacaju zemlju.

Praktično cela Poljska bori se već sedmi dan sa poplavama. Jug zemlje koje su katastrofalne poplave zahvatile još početkom sedmice otklanja posledice poplava. Ljudi ne mogu još da se vrate u svoje domove, pošto se voda u slivu Odre i Visle povlači polako.

Centralna Poljska kroz koju trenutno prolazi poplavni talas, preživljava dramatične trenutke i strepi da li će izdržati prokvašeni nasipi, pošto je talas neuobičjeno dug.

Varšava u kojoj je Visla dostigla maksimum već u subotu, moći će da odahne tek u utorak. Reka je u subotu probila nasip u centru u četvrti Praga, ali spasila je stara neupotrebljavana predratna kanalizacija, kojom je voda otekla ne zahvativši stambenu četvrt.

Severna Poljska se tek sprema za poplave u kojima je već do sada poginulo 12 ljudi, nekoliko desetina hiljada evakuisano, a štete se procenjuju na preko dve milijarde evra.

"Voda se povlači, ali iako imamo osećaj da kada je poplavni talas u pitanju najgore jeste za nama, bar na jugu, glavni problem ostaju prokvašeni nasipi. To važi i za Varšavu", kazao je večeras posle sastanka kriznog štaba poljski premijer Donald Tusk.

Gradonačelnica Hana Gronkjevič Valc naredila je da se od ponoći za saobraćaj zatvore ulice duž nasipa na istočnoj obali Visle, dok eksperti ne provere u kakvom je stanju i da li preti da ga reka probije.

Prethodno je gradonačelnica odlučila da od ponedeljka zatvori i 120 škola koje bi mogle da budu eventualno ugrožene ako bude uzaludna borba vojnika, vatrogasaca i Varšavljana da još učvrste postojeće nasipe vrećama sa peskom i zemljom.

Poljske vlasti apeluju na građane da budu odgovorni, ne oklevaju sa evakuacijom i pomognu, vojnicima, vatrogascima i spasiocima u borbi sa vodenom stihijom, kao što to čini i 6.000 zatvorenika u celoj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се