Merkel najavljuje ulazak Ukrajine u NATO

Samo članice Severnoatlantskog saveza mogu da donesu odluku o prihvatanju prijave Ukrajine za priključenje Akcionom planu za članstvo, kao i o njenom prijemu, izjavila je nemački kancelar Angela Merkel, dodajući da će“Ukrajina postati član NATO” i da je o tome doneta politička odluka u Bukureštu na samitu u aprilu.

"U Bukureštu je konstatovano, i ponoviću, Ukrajina će postati članica NATO. Principijelna politička odluka o tome je doneta u Bukureštu", rekla je Merkel posle susreta sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom.

Nemački kancelar je rekla da "druge zemlje, koje nisu članice NATO i nemaju sa tim pitanjem nikakve veze, ne treba da diskutuju ili razmatraju to pitanje", što je očigledna aluzija na protivljenje Rusije o pristupanju Gruzije i Ukrajine Alijansi.

Merkelova je podržala "reformski kurs" Juščenka i visoko ocenila razvoj odnosa dve zemlje.

Ističući da će Nemačka pružiti pomoć Kijevu na putu ka Alijansi, predložila je  da se formira pregovaračka grupa sa ministrima spoljnih poslova dve zemlje, koje će usaglašavati pozicije u vezi sa priključenjem Ukrajine Akcionom planu, kojem su se u Bukureštu usprotivile upravo Nemačka i Francuska.

Juščenko je rekao da je učinjen veliki napredak u evroatlantskim težnjama Ukrajine, kao i da je dogovoreno da se nastavi dijalog o integraciji u NATO, koje je "osetljivije pitanje".

Neophodni su kompromisi, rekao je ukrajinski predsednik, dodajući da je optimista i da se Ukrajina "kreće pravim putem, koji zadovoljava evropsku zajednicu i Nemačku".

Pres služba ukrajinskog predsednika saopštila je da su tokom susreta razmotrena pitanja evropske i evroatlantske integracije Ukrajine i pitanja energetske saradnje, budući da se preko Ukrajine transportuje oko 80 odsto gasa u Evropu.

Nemačka kancelarka očekuje, da će sporazum o intenziviranju saradnje između Ukrajine i Evropske unije biti moguće kvalifikovati kao sporazum o pridruženom članstvu.

"To nije status, to je kvalifikovanje novog sporazuma", rekla je ona, dodajući da Ukrajina, čak i ako dobije status asociranog članstva, to ne znači da će po automatizmu biti primljena u punopravno članstvo u Uniju.

Najavila je da će u francuskom gradu Evijanu na jesen biti održan sastanak EU i Ukrajina, na kojem bi mogao biti potpisan novi sporazum EU i Ukrajine.

Nemačka kancelarka se srela i sa predsednicom vlade Ukrajine Julijom Timošenko, posle čega je vladina služba saopštila da je tokom sastanka dogovoreno da se aktiviziraju bilateralni odnosi.

Ističući da će današnji susret dati dodatni podsticaj dvostranim odnosima, Timošenkova je ocenila da Ukrajina treba da izradi strategiju partnerstva, kako sa Nemačkom, tako i sa EU.

Prema podacima nemačke ambasade u Kijevu, trenutno je Nemačka drugi po važnosti trgovinski partner Ukrajine, sa ukupnom robnom razmenom prošle godine većom od sedam milijardi evra.

Početkom ove godine obim nemačkih investicija u ukrajinsku privredu iznosio je približno šest milijardi dolara, a u Ukrajini posluje više od 1.000 nemačkih kompanija.

Tokom današnje posete Merkelove Ukrajini, nije predviđen susret sa liderom najjače opozicione Partije regiona i bivšim premijerom, Viktorom Janukovičem, jer je, prema saopštenju iz Partije, Janukovič imao "ranije planirane obaveze".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.