Olimpijske igre neće usporiti rast kineske privrede

Posle Olimpijskih igara u Pekingu neće doći do posustajanja rasta kineske ekonomije, jer će projekte namenjene za Olimpijadu koristiti 17 miliona imućnih stanovnika tog grada.

"Privreda svih ranijih domaćina Igara u poslednjih pet decenija, sem jednog - SAD, imala je poteškoće posle gašenja olimpijskog plamena, ali se to neće desiti u Kini", izjavio je savetnik kineske vlade i direktor Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja Fan Gang.

Stručnjaci ukazuju da je izgradnja novih spektakularnih stadiona i infrastrukture u Pekingu, namenjenih Olimpijskim igrama, finansijski promišljeno obavljena, čime je izbegnuta šema "troši sada, plati kasnije".

Kina je vodila računa o tome da se zaštiti od kasnijeg mogućeg nekorišćenja objekata čija izgradnja i održavanje mnogo koštaju, pa će objekte u Pekingu posle Olimpijade koristiti 17 miliona sve imućnijih stanovnika tog grada kojem su do sada nedostajali prostori za sport i razonodu.

U slučaju da privreda Pekinga pretrpi teškoće, ostatak zemlje biće relativno pošteđen, s obzirom da glavni grad Kine učestvuje sa samo četiri do pet odsto u nacionalnom BDP.

Osnovna stvar u vezi s Olimpijskim igrama u Pekingu je, međutim, što ekonomija tu nikada nije bila u prvom planu kao što je bio slučaj kod nekih ranijih zemalja domaćina koje su se nadale da će taj sportski događaj potencijalno podstaći priliv investicija.

"Kineska vlada jasno želi da pokaže svoje najbolje lice kada njena zemlja idućeg meseca bude u žiži interesovanja strane javnosti, ali da pri tom nije napustila svoju tradicionalnu fiskalnu razboritost", navedeno je u izveštaju kompanije "Standard i Purs" (Standard and Poors).

"Olimpijske igre u Kini ne predstavljaju toliko privredni događaj, u smislu da su one potrebne vladi radi privrednog rasta, koliko služe otvaranju Kine svetu. Mislim da su one važne za Kinu da pokažu da je otvorena zemlja, da se ljudima možete približiti, a za kineski narod je to veliki podsticaj za komunikaciju s drugim ljudima", naglasio je stručnjak za sportsku ekonomiju Rud Koning.

U drugim delovima Kine u toku je ostvarivanje mnoštva velikih infrastrukturnih investicionih projekata - od obnove jugozapadne provincije Sečuan, razorene u zemljotresu, do ambicioznih planova izgradnje nuklearnih elektrana , brana i nove železnice velikih brzina koja će povezivati Šangaj i Peking.

Većina domaćina Olimpijada je po okončanju Igara bila suočena sa smanjenjem investicija i usporavanjem bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao posledica plaćanja računa za to najveće sportsko okupljanje na svetu.

"Od 11 Olimpijskih igara od 1956. samo Igre u Atlanti (SAD), održane 1996, nisu dovele do usporavanja privrede te zemlje, ukazano je u izveštaju investicione banke "Morgan Stenli" (Stanley).

Posle Olimpijskih igara u Pekingu neće doći do posustajanja rasta kineske ekonomije kao što se ranije desilo u većini zemalja domaćina koje su pretrpele postolimpijsko usporavanje privrede, smatraju stručnjaci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво