Masovni odziv na izborima u Libanu

U Libanu parlamentarni izbori. Glavni suparnici opozicija, predvođena Šiitskim radikalnim pokretom Hezbolahom koji ima podršku Irana i Sirije i parlamentarna većina na čelu sa sunitskom strankom Saad Hariri, koju podržavaju Vašington i Rijad.

Libanci su danas masovno izašli na parlamentarne izbore koji se smatraju ključnim za budućnost zemlje i dalju podršku Zapada.

U Bejrutu, Saidi i Zahleu, na stotine ljudi stajalo je u redovima još od prvih jutarnjih sati kako bi glasalo.

Birališta su otvorena u šest sati po srednjoevropskom vremenu. Oko 3,2 miliona Libanaca pozvano je na glasanje, a hiljade njih je došlo u zemlju da bi izašlo na izbore pošto zakon ne omogućava glasanje u inostranstvu.

Građani biraju 128 poslanika među 587 kandidata, hrišćana i muslimana. Poslanici se biraju na četiri godine i to prostom većinom.

Današnjim glasanjem biće određeno da li će ta mediteranska zemlja i ubuduće imati podršku Zapada, posebno SAD, ili će se više okrenuti Iranu i Siriji.

Glavni suparnici su opozicija predvođena Šiitskim radikalnim pokretom Hezbolahom koji ima podršku Irana i Sirije, i odlazeća parlamentarna većina na čelu sa sunitskom strankom Saad Hariri koju podržavaju Vašington i Rijad.

Mada je predizborna kampanja prošla u miru, mnogi se plaše sukoba nakon objavljivanja rezultata što se očekuje u ponedeljak.

Izbore prati i više od 200 stranih posmatrača uglavnom iz Evropske unije i američkog Karter centra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво