Severna Koreja ponovo sponzor terorizma

Vašington će preispitati mogućnost vraćanja Severne Koreje na listu zemalja koje sponzorišu terorizam, najavila američka državna sekretarka Hilari Klinton. To je reakcija SAD na severnokorejsko testiranje nuklearnog projektila.

Sjedinjene Američke Države će preispitati mogućnost vraćanja Severne Koreje na listu zemalja koje sponzorišu terorizam, kao odgovor na severnokorejsko testiranje nuklearnog projektila prošlog meseca, najavila je američki državni sekretar Hilari Klinton.

"Mi smo upravo započeli preispitivanje. Ja, za sada, nemam odgovor na vaše pitanje", rekla je Klintonova na pitanje novinara da li SAD poseduju dokaze da Severna Koreja podržava međunarodni terorizam, prenela je agencija Rojters.

U intervjuu za američku televizijsku televiziju ABC, Klintonova je izrazila očekivanje da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneti rezoluciji o oštrim sankcijama prema Severnoj Koreji, uz saglasnost Kine i Rusije koje ranije svojim pravom veta osujetile takve planove američke administacije.

Severna Koreja je 29. maja, sa svoje istočne obale, lansirala raketu kratkog dometa.

"Severna Koreja je ovog puta lansirala drugačiji tip rakete od prethodnih. Reč je o raketi zemlja-vazduh", potvrdio je severnokorejski neimenovani vladin zvaničnik za Rojters, dodajući da projektil ima domet do 160 kilometara i da je lansiran u Istočno more.

Rojters navodi da su obnovljene tenzije između dve zemlje oko severnokorejskog nuklearnog programa pošto je u Pjongjangu nedavno počelo suđenje dvema američkim novinarkama koje su radile za televizijsku mrežu "Kurent TV" čiji je suosnivač bivši američki potpredsednik Al Gor.

"Mi (SAD) mislimo da su optužbe protiv tih mladih žena apsolutno bez osnova. Nadamo se da će suđenje biti brzo završeno i da će one biti vraćene kući", kazala je Klintonova.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. jun 2009, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

strah

Nemaju ameri vise moci da nesto vise urade po pitanju S.Koreje.To sto bi ih vratili na listu ovih ili onih nemenja nista jer S.Koreja plovi ka nametnutom kursu koji nikom nece doneti dobro. Ali nije tu u pitanju samo S.Koreja tu je problem mnogo dublji.Postavlja se pitanje zasto bi Rusija i Kina podrzavale S.Koreju ako S.Koreja nije u pravu.Odgovor je opet jednostavan.Zasto Ameri podrzavaju druge zemlje i direktno rade protiv interesa Rusije i Kine.To je kao na pijaci.Nema tu pravog i iskrenog dijaloga.UN se koriste kako kome zatrebaju.Sta ce tek biti ako iran ojaca i podrzi svoje partnere sto je u relativno kratkom roku ocekivati.

(ponedeljak, 08. jun 2009, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

A dokazi?

Isto onakvi koji su bili za Irak,secate li se one sramote i dan danas zapad se pravi lud i drzi lekcije o demokratiji i postenju.

(nedelja, 07. jun 2009, 22:21) - Sale - Niš [neregistrovani]

A dokazi?

Da li S. Koreja sponzoriše terorizam zato što SAD tako kaže ili ima nekih dokaza? Uostalom, šta znači "sponzoriše"? Daju pare, oružje, obučavaju teroriste ili šta? Ne opravdam S. Koreju, ali gadi mi se ovakva američka spoljna politika.

(nedelja, 07. jun 2009, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

strah

Amerikanci se uplasili konkurencije

(nedelja, 07. jun 2009, 18:38) - Stefan [neregistrovani]

Amerika?

Daleko od toga da Amerika sponzorise mir u svetu!