Kopljima protiv naftnih bušotina

Pripadnici plemena peruanskih indiosa sukobili se sa policijom zbog namere države da stranim kompanijama poveri eksploataciju nafte i minerala u amazonskoj prašumi. U sukobima stradalo pedesetoro ljudi.

U okršajima peruanske policije i pripadnika plemena ubijeno je oko 50 ljudi, pošto ni jedna ni druga strana ne želi da okonča sukobe nastale zbog oštrog protivljenja indiosa da se u zemlju dovedu strane kompanije koje će otvarati naftne bušotine i rudnike u prašumi.

U dosada najvećoj krizi tokom mandata predsednika Alena Garsije, stradalo je 30 pripadnika plemena, a Vlada je saopštila da su 22 pripadnika bezbednosnih snaga nestala u roku od dva dana, prenosi Rojters.

Vojska je uvela policijski čas, ali više hiljada indiosa, naoružanih drvenim kopljima, ne želi da odstupi od blokade puteva i nastaviće da protestuje dok vlasti ne odustanu od  namere.

Amazonska plemena strahuju da će izgubiti kontrolu nad prirodnim resursima i protestuju od aprila, kako bi primorali Kongres da povuče nove zakone koji podstiču strane rudne i naftne kompanije da ulažu milijade dolara prašumu.

broj komentara 0 pošalji komentar