Poziv talibanima da razmotre Obamin predlog

Posle poruke Baraka Obame da Vašington želi "novi početak" u odnosima sa muslimanskim svetom, vođa egipatske islamističke grupe Al-gama Esam Derbala pozvao talibane da razmotre Obamin predlog o prekidu napada na američke civile.

Vođa egipatske islamističke grupe Al-gama Al-Islamija Esam Derbala pozvao je pripadnike terorističke mreže Al kaida i talibanskog pokreta da razmotre ponudu predsednika SAD Baraka Obame i prekinu da napadaju američke civile.

Derbala je ovu poruku uputio pošto je Obama u četvrtak rekao u Kairu da želi "novi početak" u odnosima Vašingtona i muslimanskog sveta.

"Pozivam talibane u Avganistanu i Pakistanu i Al kaidu da razmotre ovakvu mogućnost i stave američku stranu na pravi test iskrenosti u postizanju mira s muslimanskim svetom", rekao je Derbala, a prenosi Rojters.

"Smatram ovo šansom da se pred ljudima otkrije istina o Baraku Obami", rekao je Derbala i dodao da bi pomenute organizacije trebalo da otpočnu razgovore sa SAD, izjavivši da "nema potrebe za ubijanjem američkih civila".

Međutim, u prvim reagovanjima na govor američkog predsednika talibani su ocenili da je govor bio pun "razočaravajućih slogana" i da ni na koji način neće promeniti odnose SAD i islamskog sveta.

Govor, koji je Obama održao u četvrtak u Kairu, "nije sadržao ništa što bi ublažilo nesuglasice između muslimana i Amerike", navedeno je u prvom reagovanju talibanskog rukovodstva na govor američkog predsednika, objavljenom na islamskom internet-sajtu.

"Njegove okupacione agresorske snage i dalje ubijaju, muče i hapse muslimane u Avganistanu i Iraku, gaze po njihovim pravima, nemilosrdno ih ubijaju zbog toga što brane svoja prava i zatvaraju ih u najgore zatvore na svetu", piše u poruci, preneo je Rojters.

broj komentara 0 pošalji komentar