Evropa skreće u desno

Glasanjem u 19 od 27 država članica Evropske unije završeni izbori za Evropski parlament. Izbori za 736 poslanika trajali ukupno četiri dana. Evropa skreće u desno, pokazuju prve procene. Rekorno nizak odziv glasača od 43 odsto.

Evropa skreće u desno, a konzervativci vode u većini zemalja Evropske unije, pokazuju prve procene rezultata izbora za Evropski parlament, javljaju svetske agencije.

Evropske partije desnog centra osvojile su većinu na izborima za Evropski parlament koji su večeras završeni, pokazale su ankete sa birališta širom Evropske unije, koje je sakupila grčka agencija za istraživanje javnog mnjenja "Kapa".

Partije desnog centra osvojile su 39,5 odsto glasova, u poređenju sa 36,6 odsto 2004. godine, čime su obezbedile 291 od 736 mesta u Evropskom parlamentu, procene su grčke agencije.

Ankete sa birališta pokazuju da je grupa evropskih socijalista osvojila 26 odsto glasova, što je manje u poređenju sa rezultatom od pre pet godina, kada su imali 27,6 odsto glasova.

Prema prvim zvaničnim procenama Evropskog parlamenta, izlaznost je bila rekordno niska, sa ukupno 43,01 odsto izašlih birača, u poređenju sa 2004. godinom, kada je na izbore za Evropski parlament izašlo 45,47 odsto građana EU sa pravom glasa.

Iako se očekuje dominacija partija centra, rane ankete sa birališta pokazuju pobedu opozicije nad vlađućim partijama u Grčkoj, Bugarskoj, Letoniji i Irskoj.

Prema prvim rezultatima glasanja u Rumuniji za Evropski parlament, vladajuće Socijaldemokratska partija i Demokratska liberalna partija osvojile su svaka po deset mandata. Nacionalna liberalna partija će imati pet mandata, Demokratski savez Mađara tri mandata, Partija Velika Rumunija ulazi u Evropski parlament sa dva mandata.

Mandat je osvojila i Elena Basesku (29) ćerka predsednika Trajana Baseskua koja se kandidovala kao nezavisna.

Pobednik izbora za Evropski parlament u Sloveniji je Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, pokazali su uporedni podaci koje je nakon zatvaranja birališta objavila Televizija Slovenija.

SDS sa osvojenih 26,46 odsto glasova je prema uporednim podacima, koje je izradila agencija Mediana, osvojila tri mesta u Evropskom parlamentu. Na drugom mestu sa 18,22 odsto osvojena glasa i dva mesta sledi partija Socijalnih demokrata premijera Boruta Pahora, a na trećem Nova Slovenija sa osvojenih 14,71 odsto glasova i jednim mestom u parlamentu.

Za poslednje sedmo mesto će se do kraja brojanja glasova boriti Liberalno demokratska stranka i partija Zares (Uistinu), koje su osvojile 11,91 odsto odnosno 11,26 odsto glasova.

Prema podacima grčke nacionalne televizije ERT, PASOK je u vođstvu u odnosu na vladajuću Novu demokratiju. Socijalisti su osvojili između 36 i 39 odsto glasova, dok su konzervativci drugi sa između 30 i 33 osvojena glasa.

Glavna opoziciona partija u Mađarskoj Fides osvojila je 14 mesta na izborima, vladajuća Mađarska socijalistička partija četiri mesta, a radikalna nacionalistička stranka Jobik, koja nije zastupljena u parlamentu, tri mesta, saopštio je Nacionalni izborni komitet, posle 99,9 odsto prebrojanih glasova.

Kako pokazuju ankete, u Francuskoj i Nemačkoj vladajuće partije su u prednosti u odnosu na opoziciju, ali su procene da bi konzervativci kancelarke Angele Merkel mogli da pretrpe neke gubitke zbog male izlaznosti.

Pravo glasa ima 388 miliona Evropljana

Izbore, na kojima je oko 388 miliona Evropljana sa pravom glasa biralo 736 poslanika, koji će ih predstavljati u narednih pet godina, pratio je izuzetno slab odziv birača od 43 odsto ukupnog glasačkog tela.

Prvi su za Evropski parlament glasali Britanci i Holanđani - 4. juna, Irci dan kasnije, 5. juna, Česi 5. i 6. juna, a građani Slovačke, Letonije, Malte i Kipra 6. juna.

Broj poslanika iz zemalja članica određuje se po broju stanovnika.

Najviše će ih imati Nemačka - 99, a najmanje Malta - pet. Francuska, Italija i Velika Britanija imaju po 72 poslanika, Španija i Poljska po 50, Rumunija 33, Holandija 25, a Grčka, Portugal, Belgija, Češka i Mađarska po 22.

Švedska ima 18, Austrija i Bugarska po 17, Danska, Slovačka i Finska po 13, a Irska i Litvanija po 12. Letonija ima osam, Slovenija sedam, a Kipar, Luksemburg i Estonija imaju po šest evroposlanika.

Inauguraciona sednica Evropskog parlamenta u novom sastavu planirana je od 14. do 16. jula u Strazburu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво