Vašington optužuje Havanu za špijunažu

Penzionisani zvaničnik Stejt Departmenta Valter Majers i njegova supruga uhapšeni su zbog sumnji da su poslednjih 30 godina špijunirali za kubansku vladu. Kubanski lider Fidel Kastro odbacuje optužbe američke administracije.

Bivši zvaničnik američkog Stejt departmenta Valter Majers i njegova supruga uhapšeni su pod optužbom da su poslednjih trideset godina špijunirali za kubansku vladu. Bivši zvaničnici u Havani odbacuju takve tvrdnje američkog pravosuđa. 

Valter Majers (72) i njegova žena Gvendolin (71) optuženi su da su radili kao agenti kubanske vlade, kojoj su prosleđivali veoma poverljive informacije.

Prema optužnici, jedan zvaničnik kubanske vlade angažovao je 1979. godine bračni par Majers, ali je od njih tražio i da nastave da rade za Stejt department i Centralnu obaveštajnu agenciju. Majers je penzionisan 2007. godine.

Osumnjičeni za špijunažu uhapšeni su u trenutku kada su i Havana i Vašington najavile da bi odnosi dve zemlje mogli da se poboljšaju, posle decenija neprijateljstva. Takođe, članice Organizacije američkih država prošle nedelje gotovo su jednoglasno prihvatile ponovno članstvo Kube u tu organizaciju.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je, u aprilu, da je vreme za "novi početak" u odnosima s Havanom, kojoj je Amerika uvela sankcije pre gotovo pet decenija.

Kastro: Špijunski strip američke administracije

Kubanski lider Fidel Kastro rekao je da su optužbe američke administracije  "besmislene", a čitav slučaj opisao je kao "špijunski strip".

Kastro nije ni potvrdio ni opovrgao istinitost optužbi protiv Voltera Majersa i njegove supruge, niti se izjasnio o tvrdnji američkog ministarstva pravosuđa da je Majers koristio svoj položaj kako bi pribavnjao poverljive informacije za vladu u Havani.

Bivši lider Kube je na svom vebsajtu napisao da ne može da se seti susreta sa bračnim parom, koji se, prema navodima američkog ministarstva pravosuđa, odigrao 1995. godine.

"U to vreme sam se sastajao sa hiljadama ljudi iz Severne Amerike iz različitih razloga, i pojedinačno i sa više njih istovremeno, tako da teško da od mene može da se traži da se setim detalja o susretu sa baš to dvoje ljudi", napisao je Kastro.

"Zar ovaj kubanski špijunski strip ne izgleda prilično besmisleno?" upitao je bivši lider, dodajući da Kuba "nikada nikoga nije plaćala da bi joj dostavljao bilo kakve informacije".

Kastro je takođe naveo da je ovaj "čudni" slučaj oko špijunaže možda smišljen kako bi se osujetili nedavno ostvareni "kontakti između američke i kubanske vlade po brojnim pitanjima od zajedničkog interesa".

Predsednik SAD Barak Obama je u aprilu rekao da je vreme za "novi početak" u odnosima sa Havanom, kojoj je Amerika uvela sankcije pre skoro 50 godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво