Ofanziva protiv mafije u Napulju

Italijanska policija uhapsila 61 osobu na području Napulja, za koje se sumnja da su članovi mafijaškog udruženja Kamora. Najavljen nastavak borbe protiv mafije i nova hapšenja.

Policija je na području Napulja uhapsila 61 člana mafijaškog klana Kamora, jednog od najuticajnijih u Napulju i oblasti Kampanija, na jugu Italije.

"Ovo je još jedan udarac klanu, ali se nećemo na tome zaustaviti", istakao je šef oblasne policije Getano Marućija.

Policijski zvaničnik naveo je da su glavne "delatnosti" klana iznuđivanje, mafijaško udruživanje i kontrolisanje trgovine drogom koja je uvezena iz Španije, prenela je italijanska agencija ANSA.

Za razliku od piramidalne strukture sicilijanske organizacije Koza nostra, Kamoru više odlikuje 'horizontalna' nego 'vertikalna' struktura.

Rezultat takve strukture je da Kamorini klanovi deluju nezavisno od drugih, što je za organizaciju naročito korisno u slučajevima krize kada su lideri uhapšeni ili ubijeni.

Prema izveštaju druge po veličini italijanske trgovinske organizacije iz oktobra 2007. godine, Kamora pod kontrolom drži industrije mleka i ribe, trgovinu kafom i više od 2.500 pekara.

Zagađenje životne sredine i napuljska mafija

Od sredine 1990-ih Kamora je preuzela upravljanje odlaganjem smeća u regiji Kampanija, što je rezultiralo katastrofalnim posledicama po okolinu i zdravlje stanovništva.

Teški metali, industrijski otpad, hemikalije i smeće iz domaćinstava često je zajedno bačeno pored puta i spaljeno kako bi se izbeglo otkrivanje, što je dovelo do teškog zagađenja tla i vazduha.

Policija je 1998. godine uhapsila Frančeska Skiavonea, koji je u to vreme bio centralna figura organizacije.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog trgovine oružjem, bombaških napada, oružanih pljački i ubistava.

I pored aktivne borbe protiv organizovanog kriminala u regionu Kampanija, napredak je spor, jer je uticaj brojnih klanova Kamore u Napulju i okolnim područjima veoma veliki.

U obračunima u kojima učestvuju članovi Kamore često ima žrtava među lokalnim stanovništvom, ali je takve slučajeve izuzetno teško istražiti zbog rasprostranjenog koda ćutanja.

Sa desetak organizovanih grupa, koliko se procenjuje da je bilo 1983. godine, organizacija se, za samo četiri godine, raširila na 26 klanova, da bi već 1988. godine u Napulju bilo čak 32 mafijaška klana.

Trenutno se procenjuje da postoji oko 111 klanova i više od 6.700 članova u Napulju i neposrednoj okolini.

Veruje se da četiri najveće mafijaške organizacije u zemlji - Ndrangeta u Kalabriji, Koza nostra u Siciliji, Kamora u Napulju i Sakra korona unita u Pulji, još uvek drže veliki deo italijanske privrede.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво