Bombaški napad u moskovskom metrou

Najmanje 38 osoba poginulo u dva napada bombaša samoubica u moskovskom metrou. Sve oči uprte prema severnom Kavkazu. Premijer Putin zapretio odmazdom teroristima. To su zveri, naći ćemo ih i uništiti, poručio predsednik Medvedev. Utorak, 30. mart, proglašen Danom žalosti.

U dva odvojena napada na stanicama podzemne železnice u centru Moskve poginulo je najmanje 38 osoba, a najmanje 60 je povređeno, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne sutuacije.

U ambasadi Srbije u Moskvi rečeno je da među povređenim osobama koje su smeštene u bolnice nema državljana Srbije.

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da su napade izvele žene-teroristi samoubice, odnosno grupa nazvana "Crne udovice", koju čine žene koje su u sukobima čečenskih islamista sa ruskim snagama bezbednosti ostale bez nekog od članova porodice.

Sigurnosna kamera navodno je snimila dve osobe koje su dovele žene-samoubice do ulaza u podzemnu železnicu.

Prva eksplozija dogodila se u 7:50, u vreme jutarnjeg špica, u vozu metroa na stanici Lubjanka, koja je udaljena manje od jednog kilometra od Kremlja i ruske Savezne službe bezbednosti, a druga na stanici Park kulture na istoj liniji metroa.

Na stanici Park kulture pronađena je ljudska glava odvojena od tela za koju se veruje da je pripadala ženi samoubici. Pronađeni delovi tela ukazuju na to da su žene-teroristi imale eksploziv pričvršćen za pojas.

Jačina bombi bila je po 2 kilograma trotilnog ekvivalenta, prenose ruski mediji.

Svi povređeni putnici evakuisani su iz podzemne železnice, a nedugo posle napada moskovskim lekarima prijavilo se najmanje pedesetak osoba, svedoka napada, sa simptomima srčanog udara i nervnog sloma.

Kavkaski trag

Centar Moskve bio je satima posle eksplozije u blokadi, jer je policija kontrolisala glavne saobraćajnice i mostove.

Uprkos tome što je sa stanice Park kulture bilo izuzetno teško evakuisati preživele putnike, akcija spasilačkih ekipa je efikasno izvedena.

Neimenovani analitičar jedne od vodećih ruskih službi bezbednosti izjavio je da "teroristički napadi najverovatnije imaju kavkaski trag i mogu predstavljati odmazdu terorista za njihove nedavno ubijene lidere, ocenio je neimenovani analitičar jedne od vodećih ruskih službi bezbednosti", prenosi Interfaks.

Među nedavno likvidiranim gerilcima su poznata imena, kao što su Said Burjatski, Anzor Astemirov, Salambek Ahmadov i Abu Haled.

"Tu pretpostavku potvrđuje i izbor mesta terorističkih napada. Ne može biti slučajna podudarnost - teroristi namerno obraćaju pažnju na izazovni karakter svojih dejstava", rekao je taj analitičar, ukazujući da je stanica metroa Lubjanka, gde se dogodila prva eksplozija, u neposrdenoj blizini sedišta Federalne službe bezbednosti.

Medvedev: To su zveri

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev obećao je da će "pronaći i uništiti" sve one koji su organizovali bombaške napade.

"To su zveri. Naći ćemo ih i uništiti", rekao je Medvedev, pošto je položio buket cveća u metrou.

Ruski predsednik je istakao da problem terorizma mora da se sagleda na nacionalnom nivou.

"Ovakvi napadi se dobro planiraju. Oni su usmereni na destabilizaciju situacije u zemlji i svetu", rekao je Medvedev.

Premijer Rusije Vladimir Putin poručio je, nakon zajedničkog sastanka sa državnim vrhom Rusije, da će organizatori napada na moskovski metro biti najoštrije kažnjeni.

"Teroristi će biti uništeni, sa što manjim posledicama. Ovi teroristički akti primoravaju nas da se ponovo zamislimo nad problemom terorizma. Samo zajedničkim naporima možemo da pobedimo to zlo", rekao je Putin.

Ruski istražni organi podneli su krivičnu prijavu za terorizam, a istragu vodi ruski državni tužilac Jurij Čajka.

Moskovski metro u prošlosti često je bio meta napada, uglavnom čečenskih terorista. Metro u ruskoj prestonici koristi nekoliko miliona Moskovljana dnevno.

U Moskvi je 30. mart proglašen Danom žalosti.

Savet bezbednosti osudio napade

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija oštro je osudio teroristički napade u moskovskom metrou.

U saopštenju, SB UN naveo je da je "terorizam jedna od najvećih pretnji za međunarodni mir i bezbednost".

Savet je, takođe, naglasio da je odlučan u nameri da se "bori protiv svih oblika terorizma, kao i da je "svaki teroristički napad potpuno neopravdan zločin, bez obzira na motive, vreme, mesto ili organizatore" povezane s njim, preneo je AP.

Ranije danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun oštro je osudio napade u moskovskom metrou.