Otkrivena daleka Zemlja

Grupa astronoma otkrila je nebesko telo, nazvano "Corot-9b", s klimom poput Zemljine. Astronauti tvrde da će metodi upotrebljeni za njeno proučavanje biti od ključnog značaja za istraživanje svetova sličnih našem.

Prvu planetu s umerenom klimom poput Zemljine otkrila je u orbiti daleke zvezde grupa astronoma, koja tvrdi da će metodi upotrebljeni za njeno proučavanje biti od ključnog značaja za istraživanje svetova sličnih našem, a koja se nalaze van nama poznatog Sunčevog sistema.

Novo nebesko telo, nazvano "Corot-9b", samo je jedna od više od 400 egzoplaneta koje su otkrivene u orbitama drugih zvezda, ali je prva sa gotovo normalnim rasponom temperature koji se može proučavati dok prolazi ispred sunca oko kojeg kruži.

"Ovo je egzoplaneta sa normalnom, umerenom klimom, nalik na desetine drugih nama poznatih egzoplaneta, ali prva čije karakteristike možemo podrobno da proučavamo", rekla je Kler Mutu iz tima astronoma Evropske južne opservatorije, koja je došla do ovog otkrića.

"Predodređena je da postane kamen temeljac istraživanja egzoplaneta", istakla je Mutu, prenosi londonski Indipendent.

"Corot-9b" prolazi ispred svoje zvezde, udaljene 1.500 svetlosnih godina u sazvežđu Zmije, svakih 95 dana, i to "tranzitovanje" traje oko osam sati, u toku kojih astronomi mogu da obave merenja, kako njenog sastava, tako i njene temperature, koja se kreće od 20 do 160 stepeni Celzijusa.

"Corot-9b je prva egzoplaneta koja zaista podseća na planete iz našeg Sunčevog sistema. Velika je kao Jupiter i ima orbitu sličnu Merkurovoj", rekao je Hans Deg, vođa istraživanja čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu Nejčer.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара