Rusija i SAD blizu sporazuma

U pripremi novog sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, Moskva i Vašington postigli "veoma dobar napredak", izjavila Hilari Klinton.

Vašington i Moskva načinili su "značajan napredak" u pregovorima za zamenjivanje isteklog Sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja (START), ocenila je američka državna sekretarka Hilari Klinton nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Klintonova boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi, gde sa ruskim zvaničnicima razgovara o širokom krugu međunarodnih problema, između ostalog i o sporazumu START, čije je produženje ključno za "resetovanje" odnosa dve zemlje, navodi američka agencija AP.

"Napravili smo značajan progres u potpisivanju novog sporazuma START. Izjave naših pregovarača iz Ženeve i rezultati poslednjih pregovaračkih rundi ukazuju da će konačni sporazum biti postignut uskoro", rekla je Klintonova.

Lavrov je istakao da postoje svi razlozi za uverenje da su Rusija i SAD došli do "krajnje faze" u pregovorima.

Predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitri Medvedev, pozvali su nakon sastanka u julu prošle godine na brzo potpisivanje novog sporazuma, ali su pregovori u međuvremenu prekidani, najviše zbog američkih planova za izgradnju antiraketnog štita u Evropi i niza tehničkih detalja.

Pregovarački timovi dve zemlje pokušavali su tokom poslednjih meseci u Švajcarskoj da usklade tekst novog sporazuma.

Pojedini analitičari smatraju da Rusija i SAD žele da potpišu sporazum pre konferencije o neširenju naoružanja zakazane za april ili maj u SAD.

Obe zemlje složile su se da smanje broj nuklearnih bojevih glava na 1500 do 1675.

Kamen spoticanja, američki protivraketni štit

Međutim, sporno je to što se Moskva protivi neograničenom raspoređivanju američkog sistema protivraketne odbrane u ruskom komšiluku. Moskva predlaže da se obe strane angažuju u kolektivnom sistemu protivraketne odbrane, sa jednakim pristupom njenom upravljanju i resursima.

U subotnjem telefonskom razgovoru Dmitrija Medvedeva i Baraka Obame, izraženo je zadovoljstvo visokim stepenom usaglašenosti glavnih odredbi nacrta sporazuma. Lideri dve zemlje su istakli da "sada može da se govori o konkretnim datumima predaje nacrta sporazuma na potpisivanje šefovima država".

Klintonova će učestvovati i na sutrašnjem susretu "bliskoistočne četvorke" (SAD, Rusija, Evropska unija i UN), prenela je agencija AP.

U Moskvi boravi i generalni sekretar UN Ban Kimun, koji je prilikom  susreta sa Lavrovom, rekao da svetska organizacija sa optimizmom gleda na rad Rusije i SAD na novom sporazumu.

"Iskreno se nadam da će uskoro biti potpisan novi sporazum, koji će zameniti "Start 1". To bi veoma pozitivno uticalo na predstojeći samit u Vašingtonu i na konferenciju o sporazumu o neširenju nuklearnog oružja u maju u Njujorku. Ne smemo da dozvolimo da pregovori propadnu kao 2005. godine", rekao je Kimun posle razgovora sa Lavrovom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво