Rusiji ograničen pristup Arktiku

Ruski predsednik Dimitrij Medvedev optužio SAD, Kanadu, Dansku i Norvešku da sprečevaju Rusiju da dođe do prirodnih resursa na Arktiku. Kao posledica globalnog zagrevanja izbiće sporovi među zemljama koje traže pristup arktičkim resursima, kaže Medvedev.

Zemlje iz oblasti Arktika (SAD, Kanada, Danska, Norveška) pokušavaju da spreče Rusiju da dođe do prirodnih resursa u toj oblasti, rekao ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

"Druge zemlje iz ove oblasti već su preduzele aktivne korake u cilju širenja svog naučnog, ekonomskog, čak i vojnog prisustva na Arktiku", rekao je Medvedev na sastanku ruskog Saveta za bezbednost.

Ruski predsednik je rekao da se primećuju pokušaji da se ograniči pristup Rusije arktičkim resursima što je, kako je istakao, "neprihvatljivo sa pravnog gledišta i nepravedno kada se uzme u obzir geografski položaj naše zemlje i njena istorija".

Velike prirodne rezerve na Arktiku sve više privlače zemlje iz te oblasti, pogotovo od kad su ta bogatstva postala pristupačnija sa tehnološkim napretkom i klimatskim zagrevanjem.

Medvedev je rekao da će kao posledica globalnog zagrevanja izbiti sporovi među zemljama koje traže pristup arktičkim resursima.

Rusija ima pretenzije nad velikim delom arktičkog morskog dna, uz argument da je to produžetak njenog kontinentalnog grebena. U leto 2007. godine naučnici su sa male podmornice simbolično spustili rusku zastavu na dubinu od 4.000 metara ispod Severnog pola.

SAD, Kanada, Danska i Norveška takođe pokušavaju da utvrde svoj suverenitet nad delovima Arktika gde se veruje da se nalazi čak četvrtina još neotkrivenih svetskih nalazišta nafte i gasa.

Šefovi diplomatija pet zemalja koje izlaze na arktički deo Atlantskog okeana sastaće se u Kanadi krajem marta da razgovaraju o "odgovornom" razvoju te oblasti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво