Mikola Azarov novi premijer Ukrajine

Novi premijer Ukrajine je Mikola Azarov, jedan od bliskih saradnika predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča. Ukrajinska skupština razrešila kabinet Julije Timošenko.

Većinom glasova ukrajinska skupština izabrala je Mikolu Azarova, bivšeg ministra finansija i jednog od lidera Partije regiona ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, za novog premijera i utvrdila pun sastav vlade.

Ukrajinska skupština je, istovremeno, razrešila Juliju Timošenko funkcije premijera i ceo sastav njenog kabineta.

Azarova je podržao i u skupštini predstavio predsednik Janukovič, a za njegovo imenovanje glasalo je 242 od neophodnih 226 poslanika u skupštini sa 450 mandata, javile su agencije.

Obraćajući se poslanicima, Azarov je rekao da će nova vlada od prethodne vlasti dobiti teško nasleđe i biće prinuđena da se bavi obnovom zemlje, svake privredne grane i regiona, kao i sistema vlasti u celini.

Izabravši predsednika Ukrajine, ukrajinski narod dao je jasan odgovor i signal političarima - sadašnja situacija u zemlji je došla do kritične tačke i potrebne su promene, rekao je Azarov. 

"Zemlja je opljačkana, državni trezor prazan, ekonomski pad se nastavlja, državni dug je uvećan tri puta a nema budžeta za 2010. godinu", istakao je novi ukrajinski premijer, prenosi agencija RIA Novosti.

Obećavajući otpuštanje činovnika čak i samo uz sumnju u korupciju, Azarov je rekao da je prvorazredni zadatak vlade priprema budžeta za ovu godinu.

Šef diplomatije dosadašnji ambasador u Moskvi

Za novog ministra spoljnih poslova poslanici su izabrali Konstantina Griščenka, koji je do imenovanja bio, između ostalog, ambasador Ukrajine u Rusiji, a za ministra odbrane bivšeg komandanta ukrajinske mornarice admirala Mihaila Ježelja, prenosi Itar-Tas.

RIA Novosti navela je da je trećeplasirani na predsedničkim izborima u januaru Sergej Tigipko jedan od šest novih vicepremijera.

Za ministra finansija izabran je Fjodor Jarošenko, a za ministra za privrede Vasil Cuško, preneo je Rojters.

Za načelnika Službe bezbednosti imenovan je dosadašnji prvi zamenik načelnika Valerij Horoškovski.

Prema izveštajima ruskih agencija, Azarov je rođen u gradu Kaluga u Rusiji 1947. godine, školovan je u Moskvi za stručnjaka geologa-geofizičara, a doktorirao je na temi rudarska geofizika.

Kako navodi RIA Novosti, od 1994. godine bio je poslanik ukrajinske skupštine u nekoliko saziva, načelnik poreske administracije i predsednik Partije regiona a od novembra 2002. do februara 2005. godine prvi vicepremijer i ministar finansija u tadašnjoj Janukovičevoj vladi.

Od avgusta 2006. do novembra 2007. godine ponovo je vicepremijer i ministar finansija u drugoj Janukovičevoj vladi a od 2007. bio je poslanik u skupštini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво