Švarceneger vraća slike

Posle detaljne istrage otkriveno poreklo slika koje su konfiskovane od jevrejskih antikvara u nacističkoj Nemačkoj. Nakon Drugog svetskog rata, slike prebačene u Ameriku i završile u kolekciji američkog novinskog magnata Vilijema Rendolfa Hersta. Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger vratiće slike naslednicima vlasnika slika.

Vlasti američke države Kalifornije otkrile su poreklo tri slike iz vremena renesanse, koje su konfiskovane od jevrejskih antikvara u nacističkoj Nemačkoj, tridesetih godina prošlog veka. Guverner te države Arnold Švarceneger počastvovan je što će slike lično vratiti pravim vlasnicima.

Umetnička dela, izložena u kalifornijskom muzeju, biće predata naslednicima Jakoba i Roze Openhajmer, koji su umrli za vreme holokausta.

"Ispravno je i pravedno da se vlasništvo Roze i Jakoba Openhajmera vrati njihovim naslednicima. Moram da naglasim da je za mene izuzetna privilegija i čast da u ime naroda Kalifornije predam ove slike članovima porodice Openhajmer", rekao je Švarceneger.

Milioni ljudi gledali su ih decenijama sa divljenjem, ali niko nije ni slutio ko su pravi vlasnici slika.

Posle Drugog svetskog rata tri slike iz 16. veka, vlasništvo porodice Openhajmer, prebačene su iz Evrope u Ameriku, gde su završile u kolekciji američkog novinskog magnata Vilijema Rendolfa Hersta.

Visile su na zidu u jednom od apartmana njegovog dvorca u Kaliforniji, sagrađenog 1919. godine, da bi ih sedamdesetih godina Herst poklonio kalifornijskom muzeju.

Tek pre dve godine reagovao je advokat porodice Openhajmer, i to pošto je jedna od slika prikazana u promotivnom letku dvorca.

Posle detaljne istrage, kalifornijske vlasti došle su do pravih vlasnika.

Nije poznato da li je Vilijam Herst znao odakle potiču umetnička dela. Kopije dve slike i dalje će biti izložene u zamku Herst, zajedno sa originalom treće, dok ne budu predate porodici.

Od pada Berlinskog zida, američki muzeji istražuju poreklo svojih kolekcija. Do sada je vraćeno 25 umetničkih dela i predmeta koje su nacisti oduzeli od Jevreja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво