Umereni ruski optimizam u odnosima sa SAD

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov kaže da je potrebno vreme da se ponovo izgradi poverenje u odnosima Rusije i SAD. Opasno širenje NATO na istok. Savet Rusija-NATO mogao bi da postane osnov za buduću saradnju, smatra Lavrov.

Zvanična Moskva izražava "umereni optimizam" po pitanju odnosa sa SAD pod administracijom predsednika Baraka Obame, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ministar Lavrov je na sastanku Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku rekao da se Rusija i SAD kreću "u dobrom pravcu", osvrnuvši se na prošlonedeljni sastanak dvojice predsednika, Dmitrija Medvedeva i Baraka Obame, na samitu G 20 u Londonu, tokom koga su se lideri dve zemlje složili da ponovo pokrenu pregovore o smanjenju nuklearnog arsenala dve države.

Lavrov je, međutim, napomenuo da će, uprkos tome, biti potrebno vreme da se ponovo izgradi poverenje između dve zemlje, koje je, kako je rekao, narušavano tokom dužeg perioda.

Kada je reč o NATO, Lavrov je rekao da je konflikt Rusije sa Gruzijom u Južnoj Osetiji, prošlog avgusta, pokazao da širenje Alijanse na istok može da bude veoma opasno.

Rusija za konferenciju o svetskoj bezbednosti  

"Kriza na Kavkazu je pokazala koliko je opasno automatsko širenje NATO ka istoku. Dovoljno je samo zamisliti šta bi se dogodilo da je Gruzija bila članica NATO, a Rusija opet ne bi imala drugu mogućnost nego da deluje kako je učinila prošlog avgusta", rekao je Lavrov.

Savet Rusija-NATO mogao bi da postane osnov za buduću saradnju u okviru evroatlantskog prostora, rekao je Lavrov koji je, međutim, isključio mogućnost da Rusija postane članica Alijanse u njenoj sadašnjoj formi.

Šef ruske diplomatije se založio i za održavanje međunarodne konferencije o globalnoj bezbednosti u Rusiji, preneo je Itar-Tas.

Kada je reč o odnosima Rusije i EU, Lavrov je rekao da sporazum Ukrajine i Unije o modernizaciji ukrajinskog sistema za transport gasa "ide protivno odnosima Moskve i Brisela".

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija ceni saradnju sa SAD na postsovjetskom prostoru, "koja treba da bude otvorena", kao i da podržava spremnost Obamine administracije da sarađuje s arapskim svetom.

Lavrov je kazao da Moskva ne zatvara oči kada je reč o pitanjima vezanim za iranski nuklearni program, ali da bi "bilo nerealno očekivati da pojača pritisak na Iran, iznad onoga što je dogovoreno".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се