Uhapšen jedan od čelnika ETA

Jedan od lidera baskijske separatističke grupe ETA uhapšen je u Parizu sa lažnim ispravama i pištoljem "magnum 357".

Francuska policija, u saradnji sa španskim kolegama, uhapsila je u Parizu jednog od prvih ljudi baskijske separatističke organizacije ETA, saopštila je francuska policija.

Ekaiz Sirvent Auzmendi uhapšen je u petak na železničkoj stanici Monparnas pošto je izašao iz brzog voza koji je dolazio iz Bordoa.

Prema oceni španskih medija, reč je o drugoj ličnosti logističkog dela te organizacije i jednom od pet lidera te separatističke organizacije koga španska policija traži od 2002. godine od kad je bio u bekstvu.

Prilikom hapšenja Auzmendija, policija je zaplenila laptop i veliku količinu kompjuterske opreme, uključujući USB fleš memorije i hard diskove.

Predstavnici španske policije potvrdili su da je Auzmendi uhapšen i da je kod sebe imao lažne francuske i španske isprave.

Za uhapšenog se veruje da je u okviru grupe ETA bio zadužen za falsifikovanje dokumenata.

U bombaškim napadima i atentatima od 1968. godine, kada je ETA započela svoju borbu za nezavisnost Baskije, ubijeno je više od 820 ljudi.

Auzmendi je peti vođa ETA-e koji je uhapšen od početka godine u Francuskoj.

ETA je skraćenica od Euskadi Ta Askatasuna što na baskijskom znači Baskijska domovina i sloboda.

Pripadnici ETA koriste terorističke napade na vojne, policijske i civilne ciljeve radi prizivanja pažnje javnosti u Španiji i svetu na „baskijski problem", kako oni nazivaju težnju za nezavisnom Baskijom i sjedinjenjem sa ostalim istorijskim baskijskim teritorijama.

ETA je najaktivnija teroristička organizacija koja deluje u Zapadnoj Evropi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво