Otkazan samit na Tajlandu

Zbog antivladinih protesta na Tajlandu, odložen Samit Asocijacije nacija jugoistočne Azije na neodređeno vreme. Tajlandske vlasti proglasile, pa ukinule vanredno stanje.

Samit lidera Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), koji je trebalo da se održi na Tajlandu, otkazan je, pošto su demonstranti iz redova opozicije upali u salu gde je trebalo da počne sastanak.

Više stotina demonstranata u crvenoj odeći, koji podržavaju svrgnutog tajlandskog premijera Taksina Šinavatru, uspelo je da probije kordone policije i vojske i upadne u medija centar hotela Rojal Klif u Pataji, gde je trebalo da se održi samit.

Tajlandska vlada je zbog toga na nekoliko sati proglasila vanredno stanje, a svi predstavnici zemalja ASEAN-a koji su došli na Samit hitno su, iz bezbednosnih razloga, evakuisani helikopterima i brodovima.

Samitu je trebalo da prisustvuju predstavnici deset članica Asocijacije zemalja jugoistočne Evrope među kojima su Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Australija i Novi Zeland.

Vlasti na Tajlandu saopštile su da su svi delegati Samita, na kojem je trebalo da se raspravlja o ekonomskoj krizi, recesiji i saradnji u jugoistočnoj Aziji, bezbedno napustili Tajland.

Po odlasku stranih zvaničnika iz Pataje, tajlandske vlasti su ukinule vanredno stanje u tom poznatom turističkom mestu na oko 150 kilometara južno od prestonice Bangkoka.

Mediji su izvestili da otkazivanje samita iz bezbednosnih razloga predstavlja veliku neprijatnost za premijera Tajlanda Abhisita Vadžadživa.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je takođe trebalo da prisustvuje samitu, rekao je da "duboko žali" zbog njegovog otkazivanja.

Mun je pozvao na dijalog kojim bi se situacija na Tajlandu što pre rešila.

Premijer Abhisit Vadžadživa je na vlast došao posle parlamentarnih izbora održanih u decembru 2008. godine, a opozicija ga optužuje da je uz pomoć vojske lažirao izbornu volju birača.

Demonstranti već nekoliko dana traže njegovu ostavku i raspisivanje vanrednih izbora. Na antivladinim protestima u sredu u Pataji okupilo se oko 100.000 ljudi

Za poslednjih 15 godina četvorica premijera na Tajlandu nisu uspela da reše duboku političku krizu u zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи